EU o Raminoj izjavi: Balkan ima evropsku perspektivu

Evropska unija  je danas ocenila da "političko uplitanje narušava učvršćivanje dobrih susedskih odnosa". Time je reagovala na izjavu albanskog premijera Edija Rame da nije isključena unija Albanije i Kosova, pa ni ratni sukobi na Zapadnom Balkanu, ako iščile izgledi za članstvo regiona u EU.

Evropska unija

To je agenciji Beta izjavila Maja Kocijančič, portparolka predstavnice EU Federike Mogerini, naglasivši da "region zapadnog Balkana ima jasnu evropsku perspektivu, kao što je to nedavno potvrdio Evropski savet", šefovi država ili vlada Unije.

"Radimo sa svim partnerima u regionu da se ostvari taj cilj, utemeljen na načelima pomirenja i regionalne saradnje", podvukla je Maja Kocijančič.

Prethodno je, povodom izjave albanskog premijera, jedan zvaničničnik u sedištu NATO-a u Briselu u izjavi za Betu izrazio "zabrinutost zbog najnovijeg pogoršanja bezbednosnih prilika" na zapadnom Balkanu i naglasio da "snažno ohrabruje vođe u regionu da budu na visini svojih odgovornosti i nastave putem dijaloga i pomirenja".

Rama je u juče objavljenom intervjuu za portal Politiko rekao da se ne može isključiti unija Albanije i Kosova ako ne bude šanse za članstvo zemalja zapadnog Balkana u EU.

Izvor: Beta