EU objavila ugovor sa AstraZenekom, da podseti firmu na njene obaveze

EU je objavila danas ugovor potpisan sa firmom AstraZeneka za njenu anti-kovid vakcinu sa ciljem da podseti na obaveze koje je preuzela posle najavljenih kašnjenja u proizvodnji. 

Vakcina protiv koronavirusa farmaceutske firme AstraZeneka i Univerziteta Oksford, Foto: Gareth Fuller/Pool via AP

Evropska komisija tražila je od te farmaceutske kuće da objavi ugovor potpisan u avgustu, o nabavci do 400 miliona doza njihove potencijalne vakcine.

"Pozdravljamo privrženost firme povećanoj transparentnosti... Transparentnost i odgovornost su važni radi jačanja poverenja evropskih građana", rekao je portparol Evropske komisije na konferenciji za novinare.

Ugovor od četrdesetak strana koji je EK objavila, ima brojne zatamnjene pasuse koji se ocenjuju poverljivim. Prema njemu se ta farmaceutska grupa obavezuje da će "učiniti što najbolje može" da poveća kapacitete proizvodnje.

"AstraZeneka se obavezala da uloži sve razumne napore da realizuje kapacitete za proizvodnju 300 miliona doza vakcine, bez izvlačenja dobiti ili snošenja gubitaka", navodi se u tekstu u kome se pominje i opcija EU za nabavku dodatnih 100 miliona doza.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen jutros je rekla za nemački radio da je klauzula "da se učini najbolje što može" bila primenjiva u vreme potpisivanja uguvora, kada još nije bilo sigurno da će vakcina biti razvijena, a pošto je vreme prošlo i vakcina je sad tu, jako su precizno prema ugovoru navedene količine za isporuku.

AstraZeneka navodi pad proizvodnje na jednoj evropskoj lokaciju kao razlog što u prvom tromesečju može da isporuči samo jednu četvrtinu doza prvobitno obećanih evropskoj dvadesetsedmorici.

Evropska komisija smatra da je to objašnjenje "nezadovoljavajuće" i naložila je inspekciju belgijskog pogona za proizvodnju o kome je reč, a kojim upravlja podizvođač grupe.

Prema Evropskoj komisiji ugovor predviđa da se vakcina proizvodi u četiri fabrike, dve u EU i dve u Velikoj Britaniji, ali to nije bilo vidljivo u tekstu objavljenom danas.

U razgovoru sa nekim medijima generalni direktor firme AstraZeneka, Francuz Paskal Sorio, rekao je da mora da rezerviše za Britance proizvodnju u fabrikama u Velikoj Britaniji.

Taj argument jako osporava Brisel, navodeći da ugovor kaže da fabrike u Velikoj Britaniji treba da doprinesu naporima AstraZeneke da isporuči doze vakcina Evropskoj uniji, rekao je danas portparol Evropske komisije. 

Evropska agencija za lekove danas treba da odobri vakcinu AstraZeneke.

Izvor: Beta