EU odobrila Srbiji prenamenu 94 miliona evra za borbu protiv koronavirusa

Evropska unija odobrila je Srbiji da oko 94 miliona evra neutrošenih sredstava iz tekućih projekata i Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) bude iskorišćeno za prevenciju i suzbijanje posledica novog koronavirusa, saopštila je Vlada Srbije.

Evropska unija

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović poslala je 16. marta pismo evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varhejiu, sa molbom da EU omogući Srbiji prenamenu neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), za preduzimanje mera na suzbijanju posledica korona virusa.

U odgovoru koji je danas stigao, Varheji je je napisao da je dao instrukciju svojoj službi da, uz saglasnost Vlade Srbije, oslobodi oko 94 miliona evra iz tekućih projekata i projekata iz IPA sredstava koji do sada nisu realizovani.

U ta sredstva spada 15 miliona evra za hitne potrebe iz tekućih programa i ugovora sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), naveo je Varheji i dodao da je sagledana i mogućnost za korišćenje dodatnih gotovo 21 milion evra iz programa za podršku evropskim integracijama.

Varheji je u pismu ukazao i na mogućnost dodatne podrške tako što bi 57,6 miliona evra namenjenih za realizaciju projekata čije sprovodjenje još nije počelo bilo preusmereno na podršku zdravstvenom sistemu i prevazilaženje socioekonomskih posledica pandemije korona virusa.

Evropski komesar je informisao Joksimović da je Evropska komisija u kontaktu s međunarodnim finansijskim institucijama kako bi udruživanjem raspoloživih resursa odgovorili na potrebe privatnog sektora koji trpi velike posledice zbog pandemije, navodi se u saopštenju.

Joksimović je, kako se navodi, zahvalila evropskom komesaru "na efikasnoj i brzoj reakciji Evropske komisije".

Prethodno je podsetimo, Evropska unija hitno odobrila Srbiji 7,5 miliona evra bespovratnih sredstava za borbu protiv epidemije COVID-19

Izvor: Beta