EU: Predlog za ukidanje rominga i prema zemljama Zapadnog Balkana

U maju iduće godine biće objavljen plan za ukidanje rominga između EU i zemalja Zapadnog Balkana najavila je evropska komesarka zadužena za digitalnu politiku Marija Gabrijel. Gabrijel je za portal EURACTIV.com rekla da će predstaviti detaljan set mera na sastanku o proširenju zabrane naplate rominga u EU koji će se odnositi na Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

pixabay.com

Ipak, komesarka je istakla da ne može da kaže koliko bi vremena moglo da prođe pre nego što sporazum o ukidanju rominga izmedju EU i zapadnobalkanskih zemalja stupi na snagu.

"Zaista mi je važno da ne rasplamsavam očekivanja koja nisu izvodljiva i realna. EU je za to trebalo deset godina... Treba da ostanemo mirni i uradimo to veoma ozbiljno jer su očekivanja u regionu ogromna", kazala je Marija Gabrijel.

Marija Gabrijel, bivša evroposlanica koja je postala komesarka za digitalnu politiku u julu, rekla je da je prvi put u julu predložila proširenje zabrane rominga na Zapadni Balkan. 

Bugarsko predsedavanje EU: Prioritet promovisanje digitalne politike na Zapadnom balkanu

Bugarska, koja 1. januara preuzima šestomesečno rotirajuće predsedavanje EU, 17. maja 2018. biće domaćin samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji na kome će plan za postepeno ukidanje rominga biti predstavljen.

Bugarska je "promovisanje digitalne politike EU na Zapadnom Balkanu kroz postepeno smanjenje naknada za roming i povećanje mogućnosti za širokopojasni internet" postavila medju prioritete budućeg predsedavanja EU.

Portparol bugarskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da će plan da se ukine roming izmedju EU i Zapadnog Balkana "poboljšati povezanost na Balkanu, što će region učiniti stabilnijim i konkurentnijim".

Biletralni ugovori “prvi korak”

Bugarska i Makedonija u novembru su odlučile da smanje cene rominga potrošačima koji putuju izmedju dve zemlje.

Prema bugarskom ministarstvu spoljnih poslova, to smanjenje cena stupiće na snagu u martu.

Bugarska će i sa Srbijom potpisati sporazum o smanjenju naknada za roming a o sličnim aranžmanima pregovara i sa Crnom Gorom i Albanijom, rekao je portparol bugarskog ministarstva.

Srbija, Crna Gora, BiH i Makedonija su se 2016. saglasile da od telekom kompanija traže da smanje cene rominga za klijente koji putuju izmedju te četiri zemlje.

Među prioritetima predsedavanja u oblasti digitalne politike biće i obrazovanje mladih i da obezbedi da članice odlučuju o nacrtima zakona EU o telekomunikacijama, sajber bezbednosti, autorskim pravima.

Građani EU od juna ne plaćaju roming

U EU se od 15. juna ne naplaćuje roming i gradjani Unije mogu širom bloka da zovu, šalju poruke i pretražuju internet na svojim mobilnim uredjajima po istoj ceni kao da su kod kuće.

Pregovori o ukidanju rominga u EU potrajali su celu deceniju zbog neslaganja izmedju telekomunikacionih kompanija, koje su strahovale za svoj biznis, članica EU i evroposlanika.

Očekuje se da telekominikacione kompanije, koje su se protivile i ukidanju rominga u EU, dodatno uznemire planovi za proširenje zabrane naplate rominga na zemlje van EU.