EU prihvatila odlaganje Bregzita do sredine aprila

Evropska Unija (EU) ponudila je Velikoj Britaniji odlaganje Bregzita, izlaska iz EU, do sredine aprila, umesto ranije dogovorenog za 29. mart.

Bregzit, ilustracija / Foto: AP Photo/Tim Ireland

Unija, kako prenose svetske agencije, nudi Britaniji kraće odlaganje izlaska iz EU čime daje šansu premijerki Terezi Mej da postigne dogovor u britanskom parlamentu o Bregzitu.

Time se samo delimično izlazi u susret britanskoj premijerki koja je zatražila odlaganje Bregzita do sredine maja.

U agencijskim vestima se dodaje da će EU dozvoliti i odlaganje do 22. maja, ali samo pod uslovom da Tereza Mej naredne nedelje izdejstvuje da dogovor o Bregzitu bude prihvaćen u parlamentu.

Dogovor postignut sinoć znači da Bregzit bez sporazuma 29. marta više nije u opticaju, ali Britanija bi i dalje mogla da izadje iz EU bez sporazuma ukoliko poslanici donjeg doma britanskog parlamenta ne odobre sporazum Tereze Mej do 12. aprila, navodi Bi-Bi-Si.

Rasprava o sporazumu zakazana je za ponedeljak, ali Dauning strit je naveo da za sada nije određen datum za glasanje o njemu.

U izjavi novinarima Mej je odbacila pozive da opozove član 50 kojim je pokrenut proces izlaska Britanije iz EU. To bi značilo da je Bregzit otkazan. Pozivi su usledili pošto je peticija koja poziva da se opozove član 50 Lisabonskog ugovora dobila više od dva miliona potpisa, navodi BBC. 

Protestna šetnja u kojoj se traži još jedan referendum takođe je planirana za subot u Londonu.

Onlajn peticija u kojoj se od britanske vlade traži da odustane od istupanja zemlje iz članstva u Evropskoj uniji ima više od dva miliona potpisa, sedam dana pre predviđenog početka Bregzita, javio je Blumberg.

Peticija se nalazi na sajtu britanskog parlamenta, a juče je zbog opterećenja ulazak na sajt bio otežan jer je registrovano do 2.000 potpisa svakog minuta.

Peticija je prešla prag od 100.000 potpisa neophodnih za pokretanje rasprave u parlamentu.

Izvor: Beta, Blumberg