EU traži povlačenje inicijative za ukidanje Specijalnog suda za OVK

Evropska unija pozvala je danas pokretače inicijative za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu da je povuku. Kako se navodi u zajedničkoj pisanoj izjavi, svaki pokušaj ukidanja ili izmene mandata specijalizovanih komora "ozbiljno potkopava posvećenost Kosova vladavini prava i ugrozio bi zajednički rad Evropske unije i Kosova na vladavini prava" koji je učinjen u poslednjih nekoliko godina.

Evropska unija

"To bi negativno uticalo na odnose Kosova sa EU," dodaje se u pisanoj izjavi specijalne predstavnice EU u Prištini i šefova EU misija na Kosovu.

Ističu i da inicijativa, koja se još uvek nalazi pred kosovskim parlamentom, predstavlja "krajnju brigu za EU i njene države članice".

Podsećaju i da se 2014. Kosovo obavezalo da će EU uspostaviti specijalizovane komore, te i da je to bio "važan korak da se demonstrira posvećenost Kosova vladavini prava".

Kao rezultat toga, navode, EU je pozdravila uspostavljanje specijalizovanih komora - 2015:

"EU snažno podržava napredak Kosova u njegovim evropskim integracijama. Napredak Kosova ka integraciji u EU, uključujući i stvarne napore Kosova u cilju garantovanja demokratije, vladavine prava, ljudskih prava i pomirenja danas treba više podrške nego ikad."

Ističu i da kosovsko rukovodstvo mora da "čvrsto drži Kosovo u evropskoj agendi koju deli region Zapadnog Balkana, u skladu sa željama i očekivanjima kosovskog naroda".

Istovremeno, iz EU pohvaljuju medije i civilno društvo za podizanje svog glasa protiv "štetne" inicijative za ukidanje Specijalnog suda.

Izjava specijalne predstavnice EU i šefova EU misija usledila je nakon posete zajedničke nemačko-francuske delegacije Prištini. Razlog posete bila je upravo inicijativa za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu.

Incijativu za izglasavanje Zakona o ukidanju Specijalnog suda pokrenuli su poslanici stranke na čijem je čelu predsednik Skupštine Kosova i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji uz podršku poslanika albanskih stranaka koje su deo vladajuće koalicije u Prištini.

Premijer Kosova i lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj izjavio je takođe da se ta stranka protivi osnivanju Specijalnog suda za zločine OVK-a.  

Na sve ovo reagovala je i ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu. Ona je izrazila u ime zemalja Kvinte duboku zabrinutost zbog napora u Prištini da se naruši rad Specijalizovanih veća, kao i zbog odluke kosovskog presednika Hašima Tačija da pomiluje trojicu bivših pripadnika OVK osuđenih za ubistvo petočlane porodice Hajra.

Izvor: Kossev, Insajder