EU ukinule roming za svoje građane

Građani zemalja Evropske Unije od danas nemaju roming. Ukidanje dodatne naplate razgovora preko mobilnih i SMS poruka međutim nema nikakav uticaj na građane Srbije. 

pixabay.com

Ova inicijativa pripremana je više od deset godina uz brojne otpore pre svega operatora mobilnih mreža u zemljama EU. Uslovi za ukidanje rominga na kraju su se stekli tako što su Evropski pralament i Evropski savet usvojili uredbom kojom su izmenjena dosadašnja pravila za veleprodajna tržišta roaminga.

Roming znači da korisnici ‘gostuju’ u drugim mobilnim mrežama izvan svojih zemalja. Međutim to ne važi za međunarodne pozive. Recimo mobilni broj francuske mreže bez naknade može da poziva iz Nemačke, ali i dalje mu se naplaćuje međunarodni poziv ukoliko iz francuske zove nemački broj.

Svakako ukidanje rominga je još jedna blagodet koju će moći da koriste građani EU, ali ne i građani zemalja van Unije.

Pre dve godine stupio je na snagu sporazum o snižavanju cena rominga između Srbije, Crne gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Po tom sporazumu svakog 1. jula snižavaju se cene rominga. Ipak one su i dalje bile nekoliko puta veće nego za građane EU, a od danas samo građani zemalja van EU imaju taj dodatni trošak kada putuju.

U zajedničkom saopštenju Antonio Tajani, predsednik Evropskog parlamenta, Džozef Maskat premijer Malte čija zemlja je aktuelna predsedavajuća EU i Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije napisali su da je ovo jedan od najopipljivijih uspeha EU.

"Svaki put kada je evropski građanin prešao neku EU granicu, za odmor, rad, studije ili samo na jedan dan, morao je da brine o korišćenju svog telefona i velikom telefonskom računu zbog troškova rominga kada se vrati kući. Troškovi rominga će sada otići u prošlost. Od danas ćete moći da budete povezani dok putujete u EU po istoj ceni kao kod kuće," navodi se u saopštenju.

Takođe se u saopštenju dodaje da su operatori imali dve godine da se pripreme za ukidanje naplate rominga.

„Uvereni smo da će iskoristiti mogućnosti koje novi propisi donose za dobrobit svojih klijenata," navodi se u saopštenju i dodaje da je ukidanje troškova rominga osnova jedinstvenog digitalnog tržišta EU i "još jedan je korak ka izgradnji ujedinjenog i održivog evropskog digitalnog društva", dostupnog za sve EU građane. 

Izvor: Beta, Insajder