EU upozorava države članice da ne prave pojedinačne ugovore za nabavku vakcina

EU je podsetila danas zemlje članice na obavezu da ne pokreću sopstvene postupke kupovine vakcina protiv kovida19 i pozvala ih da redovno i precizno podnose izveštaje o broju vakcinisanih osoba.

Evropska unija EU / Foto: Pixabay

Evropska dvadesetsedmorica su u junu 2020. zatražili od Evropske komisije da u njihovo ime pregovara o naručivanju vakcina. Ali, zbrku je izazvao poseban nacrt ugovora koji je potpisala Nemačka i poziv za isporuku vakcina upućenu Izraelu od strane Kipra.

"Dozvolite da vas podsetim da ste odobravajući sporazum (kojim se EU delegira da vodi pregovore o vakcinama) vi prihvatili da ne pokrećete sopstvene procedure za kupovinu vakcina sa istim laboratorijama", rekla je evropska komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides na video konferenciji sa evropskim ministrima zdravlja.

Taj dogovor koji je zapisan u aneksu od 18. juna je pravno obavezujući.

"Razumem pritiske na nacionalnom nivou i strepnju vaših državljana. Međutim, zaključivanje paralelnih sporazuma samo će podriti evropski pristup koji je urodio plodom", rekla je komesarka.

EU je već potpisala šest ugovora sa laboratorijama za narudžbine vakcina i nastavlja pregovore sa američkom firmom Novavaks i francusko-austrijskom Valneva. EU bi mogla da dobije do 2,5 milijardi doza vakcine protiv koronavirusa.

Berlin je, međutim, prema nemačkom ministarstvu zdravlja, direktno zaključio predsporazum sa nemačko-američkim dvojcem Fajzer/BioNTek i nemačkim Kurevakom (CureVac).

Prestanak zaključivanja "bilateralnih ugovora" s farmaceutskim kompanijama koje proizvode vakcine u petak je zatražila i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvajući na veću solidarnost sveta u borbi protiv kovida19.

"Zahtevam od proizvođača da daju prioritet distribuciji vakcina kroz mehanizam Kovaks koji su uspostavile SZO i njeni partneri", rekao je novinarima u Ženevi šef te agencije UN Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je takođe zatražio od država koje su naručile više vakcina nego što im je potrebno, da ih "odmah daju (...) kampanji Kovaks koja je spremna da ih odmad distribuira na pravičan način".

"Nacionalizam u oblasti vakcina šteti svima", rekao je on, žaleći se da su vakcine počele da stižu u premalo siromašnih zemalja.

Da je, kako je rekao, "vakcinaški nacionalizam" u punom jeku sredinom decembra upozorio je i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, dodajući da se time siromašni ljudi širom sveta ostavljeni da gledaju pripreme za vakcinaciju protiv koronavirusa u bogatim zemljama i pitaju se da li će i kada i oni biti vakcinisani.

Izvor: Beta, Insajder