Euleks za Insajder: Obustavljena istraga protiv zvaničnika osumnjičenih za trgovinu organima na Kosovu

Euleks je odustao od krivičnog gonjenja sedam od osam osumnjičenih u slučaju „Medikus 2“, potvrđeno je Insajderu u Euleksu. Oni su bili osumnjičeni za trgovinu ljudskim organima na Kosovu, nanošenje teških telesnih povreda, zloupotrebu službenog položaja, prevare.

Euleks

„Slučaj ’Medikus 2’ je u novembru 2017. godine završen za sedam osumnjičenih zbog nedostatka razumne sumnje da su počinili dela za koja su optuženi. Međutim, protiv osmog osumnjičenog postupak je i dalje u toku“, navode iz Euleksa za Insajder.

 Kako prenosi KoSSev, pozivajući se na pisanje Koha ditore, među osumnjičenima koji više neće biti gonjeni su bivši poslanik PDK Šaip Muja koji je pre poslaničkog mandata bio savetnik premijera Kosova za zdravstvo, bivši ministar zdravlja Aljuš Gaši i bivši predsednik opštinskog suda u Prištini Nuhi Uka. Isti medij navodi da je jedini osumnjičeni protiv kojeg se postupak nastavlja turski doktor Kenan Demirkol.

Međutim, u Euleksu nisu želeli da nam potvrde ovu informaciju, uz obrazloženje da Euleks ne daje tu vrstu informacija o slučajevima koji su u toku.

Lanac trgovaca organima uz pomoć klinike „Medikus“

U izveštaju objavljenom 2011. o navodnoj trgovini organa koju je tokom rata na Kosovu organizovala Oslobodilačka vojska Kosova, izvestilac Saveta Evrope Dik Marti spomenuo je vezu između trgovine organa tokom rata i slučaja klinike „Medikus“.

Skandal u vezi s trgovinom organima na Kosovu otkriven je 2008. kada je turski državljanin zaustavljen na prištinskom aerodromu, pošto je imao vidljive bolove izazvane uklanjanjem bubrega.

Lanac trgovaca organima delovao je uz pomoć klinike "Medikus" na periferiji Prištine. Direktor klinike, Ljutfi Derviši, 2013. je osuđen na osam godina zatvora zbog organizovanog kriminala i trgovine ljudskim organima, dok je njegov sin Arban osuđen na sedam godina zatvora, ali su obojica bila u bekstvu i nisu odslužili kazne.

U ovom slučaju zvanom „Medikus 1“ u odsustvu se sudilo i turskom doktoru Jusufu Sonmezu i Izraelcu Moši Harelu koji su u optužnici bili označeni kao vođe kriminalne grupe.

Međutim, Vrhovni sud Kosova je poništio presudu 2016. i naložio novo suđenje doktorima i zvaničnicima osuđenim za umešanost u ovaj slučaj.

Izraelski državljanin Moše Harel uhapšen je početkom ove godine na Kipru, a prištinske vlasti zatražile su njegovo izručenje.

Harel je označen kao mozak ove mreže, dok je turski lekar Jusuf Somnez osumnjičen da je presađivao organe u klinci.

U optužnici je navedeno da je na toj klinici, koja se nalazi nedaleko od Prištine, izvršeno oko 30 nelegalnih transplantacija bubrega.

Slučaj „Medikus 2“

Tužilac Džonatan Ratel je 2013, nakon izricanja presude koja je kasnije poništena u slučaju “Medikus 1”, rekao da je tužilaštvo tokom istrage i suđenja došlo do informacija da su u slučaju ilegalne trgovine uključene i druge osobe, protiv kojih je tada otvorena istraga.

U pitanju su bili zvaničnici kosovskih institucija, ali, prema informacijama iz Euleksa, u novembru 2017. postupak protiv sedmorice osumnjičenih je obustavljen zbog nedostataka dokaza.

Izvor: Insajder