Evropska agencija za lekove odobrila upotrebu vakcina Fajzer/Biontek u EU

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je Fajzer-Biontek vakcinu za upotrebu u Evropskoj uniji i očekuje se da u narednih 48 sati Evropska komisija "stavi pečat" na ovo odobrenje te time otvori put milionima doza koje će Fajzer dostaviti u svih 27 zemalja članica EU.

Sedište Fajzera u Njujorku Foto: AP Photo/Bebeto Matthews/Betaphoto

Ranije je najavljeno da će EMA odobriti najpre primenu američko-nemačke vakcine, ali se očekuje da potom dozvola bude data i za Modernu i vakcine još nekoliko laboratorija.

Očekuje se da će konačna odluka o vakcini Moderne biti doneta 6. januara naredne godine.

Kompanija Fajzer saopštila je da je spremna da distribuira vakcinu čim dobije odobrenje od EU.

Preporučeno je da se vakcina da osobama od 16 godina pa na dalje. Dve farmaceutske kompanije će morati da podnesu podatke o praćenju vakcine iduće godine.

"Ovo je zaista istorijsko dostignuće. To je značajan korak napred u našoj borbi protiv pandemije", rekla je Kuk.

Šefica Evropske agencije za lekove (EMA) rekla je danas da nema "nikakvog dokaza" da vakcina Fajzera i BioNTeka ne štiti od novog soja korona virusa, koji se pojavio u Velikoj Britaniji.

"Za sada nema nikakvog dokaza koji ukazuje da ta vakcina nije efikasna protiv nove varijante virusa", rekla je direktorka Agencije Emer Kuk na konferenciji za novinare na kojoj je objavila da je EMA odobrila upotrebu te vakcine u Uniji.

Zbog novog soja korona virusa, koji se proširio na jugu Engleske, brojne zemlje prekinule su putovanja sa Velikom Britanijom. Britanija je danas odjednom izolovana i strahuje da će biti suočena sa nestašicama i to uoči Božića.

Evropski centar za kontrolu bolesti je naveo da iako istraživanja iz Velike Britanije pokazuju da je novi soj "znatno prenošljiviji", ne postoje naznake da izaziva teže simptome.

Odluku regulatornog tela treba još da odobri Evropska komisija što će se desiti verovatno večeras.

Šefica EK Ursula fon der Lajen je u tviter poruci napisala da je odobrenje EMA "odlučujući trenutak u naporima Unije da osigura sigurnu i efikasnu vakcinu za Evropljanje" i da će sada Komisij da deluje brzo.

Šef BioNTeka, nemačke kompanije koja je zajedno sa Fajzerom razvila vakcinu, Ugur Sahin rekao je da su spremni da počnu isporuku prvih doza vakcine u zemljama EU čim dobiju zeleno svetlo.

Komisija u Briselu izrazila je veliko nezadovoljstvo jer su procurele cene vakcina koje je EU ugovorala s potencijalnim dobavljačima. Cene vakcina su na kratko greškom izašle na videlo i brzo povučene s Tvitera belgijskog državnog sekretara za budžet, ali je list Standard uspeo da ih zabeleži.

Flamanski dnevnik Standard je danas objavio da je za vakcinu Astra-Zeneka pregovorima postignuta cena od 1,78 evra po dozi, za Džonson-Džonson 6,93 evra, za Sanofi/GSK 7,56 evra, za Fajzer-Biontek 12 evra, i za vakcinu Moderna 14,68 evra.

Objavljeno je i da će Belgija za ugovorenih 33,5 miliona doza raznih vakcina platiti 279 miliona evra.

EK je, kako je rečeno, očigledno uspela da zbog velike količine potrebnih vakcina ozbiljno obori cene vakcine, ali to je trebalo da ostane poslovna tajna. 

Imunizacija vakcinom Fajzer/Biontek počela je u Velikoj Britaniji, SAD i još nekim državama.

I Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije dala je dozvolu za ovu vakcinu , a očekuje se da uskoro u Srbiju stigne prvih 5.000 doza.

Izvor: Insajder, Beta