Evropska agencija za lekove: Vakcina AstraZeneka nije povezana sa većim rizikom od tromboembolije

Vakcina AstraZeneke je bezbedna i delotvorna a koristi od te vakcine veće su od svih mogućih rizika, objavila je Evropska agencija za lekove (EMA).  Izvršna direktorka EMA Emer Kuk rekla je na konferenciji za novinare da vakcina AstraZeneka nije povezana s većim rizikom od tromboembolije, ali da se ne može odbaciti povezanost između tih slučajeva i vakcinisanja.

Vakcina protiv koronavirusa farmaceutske firme AstraZeneka i Univerziteta Oksford, Foto: Gareth Fuller/Pool via AP

Odbor za procenu rizika EMA objavio je danas da su njihove analize pokazale da vakcina AstraZeneka nije povezana s većim rizikom tromboembolije, da nema dokaza da je problem povezan sa određenom serijom proizvedenih vakcina ali i da se ne može isključiti povezanost vakcinisanja sa retkim slučajevima pojave krvnih ugrušaka.

Šefica Evropske agencije za lekove (EMA) Emer Kuk rekla je da se pri vakcinisanju miliona ljudi ne može odbaciti da će se pojaviti i retki slučajevi razvijanja bolesti.  Prema podacima EMA u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu vakcinu AstraZeneka je primilo oko 20 miliona ljudi.

Emer Kuk je navela da EMA želi da sprovede studije posmatranja kako bi dalje istražila slučaj. Pozvala je sve koji imaju bilo kakve neželjene efekte da to prijave.

Ponovila je da je stav EMA da je "vakcina sigurna i efikasna opcija za zaštitu građana od kovida 19".

Podsetimo, više evropskih zemalja je obustavilo primenu vakcine Astrazeneke zbog pojave tromboze kod pojedinih osoba koje su je primile.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije saopštila je juče da, prema podacima kojima ovo nacionalno regulatorno telo raspolaže, nema razloga da se prekida ili na bilo koji način ograničava primena vakcine AstraZeneka u Srbiji.

Britanska agencija: Nema dokaza da Astrazeneka i Fajzer izazivaju trombozu

Da nema "dokaza" da vakcine protiv korona virusa Astrazeneka kao i Fajzer/Biontek izazivaju trombozu, saopštio je danas I britanski regulator MHRA.

"Naše opsežno i temeljno ispitivanje, paralelno sa kritičkom procenom vodećih nezavisnih naučnika, pokazuje da ne postoje dokazi da se krvni ugrušci javljaju više nego što bi se očekivalo u slučaju nevakcinisanja bilo kojom vakcinom", navodi se u saopštenju izvršne direktorke MHRA Džun Rejn.

Izvor: Beta, Insajder