Evropska komisija o sporu s Hrvatskom: Svi da poštuju obaveze o trgovini

Evropska komisija još nije dobila pismo ministara četiri zapadnobalkanske zemlje koje traže da Komisija interveniše u trgovinskom sporu s Hrvatskom, ali je stav Evropske unije da "sve strane treba da poštuju obaveze" iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i zemalja regiona.

Evropska unija

To je agenciji Beta danas u Briselu izjavio jedan predstavnik za štampu EU, koji je naglasio da "Evropska unija podržava razvoj trgovine i ekonomsku integraciju".

Ovaj zvaničnik EU je time odgovorio na pitanje kako Komisija i EU gledaju na zahtev ministara trgovine Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije da Hrvatska hitno povuče 22 puta povećane takse na uvoz voća i povrća, ili će te zemlje zavesti uzvratne mere Hrvatskoj.

Evropska komisija je "u kontaktu sa vlastima zemalja kojih se tiče ova situacija", rekao je zvaničnik u sedištu EU, naglasivši da se trenutno procenjuje nastala situacija i "kako se nove mere poklapaju s obavezama".

Funkcioner u Briselu je dodao da "EU poziva sve strane na uzdržanost i da izbegnu zaoštravanje situacije".

Ministri Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, zemalja potpisnica CEFTA sporazuma o slobodi trgovine na Zapadnom Balkanu, pozvali su danas na sastanku u Sarajevu Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorske odluke o taksama, kojima je uvela različit tretman za proizvode uvezene iz trećih zemlja.

Oni su predočili da cena inspekcijskih kontrola, koju je Hrvatska jednostrano uvećala 22 put, treba da odgovara stvarnim cenama i treba da bude uskladjena sa prosečnom cenom u zemljama i EU.

Takođe su zatražili da se Evropska komisija da se uključi u rešavanje ovog problema i stavili do znanja da će Crna Gora i Makedonija kao članice Svetske trgovinske organizacije pokrenuti analizu hrvatskih mera pred tom organizacijom.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je da Srbija i zemlje regiona ne žele da uvode kontramere protiv Hrvatske zbog povećanja taksi na uvoz voća i povrća, ali da će biti prinuđene da to urade ako se to ne reši na sledećem sastanku koji treba da bude održan do kraja nedelje.

U međuvremenu je ministar poljoprivrede Hrvatske Tomislav Tolušić rekao da je razgovarao je s kolegama ministrima iz regiona i da ih je pozvao na sastanak u Hrvatsku sledeće nedelje.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.