Evropska komisija: Srbija ostvarila rast BDP-a od pet odsto u prvom kvartalu

Srbija je ostvarila rast BDP-a od pet odsto u prvom kvartalu 2020, konstatovala je Evropska komisija u upravo objavljenom kvartalnom izveštaju o ekonomski kretanjima u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.

Srbija u prvom kvartalu ima najveći rast BDP-a u regionu, ilustracija, foto: Pixabay

Komisija u izveštaju ističe da su ovakvom međugodišnjem rastu podjednako doprineli povećanje bruto investicija, državne i privatne potrošnje i promena stanja zaliha.

Budžet u Srbiji je zabeležio deficit od 4,3% BDP-a u odnosu na suficit od 0,1% godinu dana ranije uglavnom zbog naglog pada u naplati poreza na dobit i neporeznih prihoda.

Rast državne potrošnje se, kako se navodi, ubrzao - 12 posto na godišnjem nivou, dok je rast bruto investicija u osnovni kapital iznosio 10,7 procenata. Porast potrošnje domaćinstava je, kako se navodi, ostao je uglavnom stabilan - 3,2 procenta na godišnjem nivou.

U izveštaju se takođe navodi da je stopa nezaposlenosti stanovništva starijeg od 15 godina 9,7 procenata u prvom tromesečju 2020, te da je smanjena za 2,4 procentna poena u odnosu na prošlu godinu i za otprilike polovinu u odnosu na nivo pre pet godina.

Istovremeno, u izveštaju se navodi da je Albanija zabeležila minus od 2,5 odsto, Severna Makedonija imala je rast 0,2 odsto, Crna Gora 2,7 i BiH od 2 odsto, Turska 4,5 odsto, a Kosovo 1,3 odsto, navodi se u izveštaju. Celokupan izveštaj možete videti na sledećem linku.

Izveštaj EK se odnosi samo na kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU.

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je ovo sjajan rezultat i rekao da se to desilo po prvi put u istoriji naše zemlje.

Ministar finansija Siniša Mali je gostujući na TV Prva rekao da će prema svim procenama, ko god da ih pravi, Svetska banka ili Međunarodni monetarni fond, Srbija imati najbolji rezultat ove godine.

"Sačekaćemo još potvrdu za druge zemlje u Evropi, mislim da smo sa ovim rezultatom od pet odsto prvi u Evropi po stopi rasta. To se prvi put u istoriji naše zemlje desilo, naravno, to je dobar rezultat i moramo sada da budemo pametni i da istim tempom nastavimo dalje, rekao je ministar finansija.