Evropska narodna partija suspenodvala stranku Viktora Orbana zbog autoritarnog stila vladanja i antievropskih i antimigrantskih politika

Evropska narodna partija (EPP), grupacija desnog centra u Evropskom parlamentu, izglasala je danas da se suspenduje Fides, partija mađarskog premijera Viktora Orbana. Odluka je doneta na političkom sastanku Evropske narodne partije u Briselu i stupa na snagu odmah. Izglasana je velikom većinom glasova, odnosno 190 glasova za i tri protiv. Orban je, s druge strane, rekao da je dobrovoljno pristao da privremeno obustavi učešće svoje partije Fides u radu Evropske narodne partije.

Viktor Orban

Suspenzija podrazumeva da Fides ne može da prisustvuje sastancima grupacije, nema pravo glasa niti predlaganja kandidata za određene funkcije.

Kako se navodi, Orban je dugo bio u sukobu sa članovima Evrposke narodne partije zbog autoritarnog stila vladanja i antievropskih i antimigrantskih politika.

Nova liderka nemačke Hrišćansko-demokratske unije Anegret Kramp-Karenbauer rekla je ranije da je zamrzavanje članstva Fidesa u EPP "moguć put".

Poslanica Hrišćansko-demokratske unije Inge Gresl izrazila je uoči glasanja očekivanje da će Fides biti suspendovan, što je korak pre izbacivanja i da će onda Orban moći da izabere kako želi da ide dalje.

"Fides mora da pokaže kredibilitet da će se promeniti", navela je Gresl.

Iako je mađarska vladajuća partija Fides ranije ovog meseca saopštila da bi želela da ostane u glavnoj grupaciji desnog centra u Evropskom parlamentu, danas je ipak saopštila da će u slučaju suspenzije odmah napustiti Evropsku narodnu partiju (EPP).

Šef Orbanovog kabineta Gergelji Guljaš rekao je da Fides "ne može da pristane na kompomis koji bi ograničio" slobodu te stranke.

Od Orbana je traženo da ispuni određene uslove među kojima je da prestane kampanju protiv EU, kao i da se izvini i drugim strankama u EPP-u.

On je krenuo i u žestoku kampanju protiv predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera koji je takođe član EPP-a, ali i optužio Brisel da podržava imigraciju, čemu se Mađarska generalno protivi.

Izvor: Beta, N1