Evropski savet imenovao Borela za šefa diplomatije EU

Evropski savet imenovao je Žozepa Borela, ministra spoljnih poslova Španije, za novog šefa evropske diplomatije. Kako se navodi u saopštenju Saveta, tu odluku treba da potvrdi još Evropski parlament, a Borel će novu funkciju zvanično preuzeti krajem oktobra.  

Evropska unija

Evropski mediji prenose da su članice EU zvanično imenovale Borela za naslednika Federike Mogerini na funkciji visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Evropski savet je imenovao Borela posle odobrenja novoizabrane predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. Da bi obezbedio mandat do kraja oktobra 2024. godine, treba da ga potvrdi Evropski parlament, zajedno sa svim članovima Evropske komisije.

Borel, 72-godišnji socijalista, španski je ministar spoljnih poslova u Vladi premijera Pedra Sančeza. U španskoj politici je od kasnih 1970-ih, a ima iskustva i izvan nje. Bio je predsednik Evropskog parlamenta od 2004. do 2007.

Upravo je njegovo imenovanje bilo povod za diplomatski sukob Srbije i Bugarske. Naime, bugarski premijer Bojko Borisov je početkom jula na Samitu Zapadnog Balkana u Poznanju izjavio da novoizabrani šef evropske diplomatije, Španac Žozep Borel, treba da zastupa interese EU po pitanju nezavisnosti Kosova, a ne svoje zemlje koja nije priznala Kosovo.

Na to je reagovao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je izjavio da pozicija EU “nije da je Kosovo nezavisno” i Borisovu poručio da treba da poštuje taj stav Unije, a ne da “drži lekcije” Borelu. Potom je stigla reakcija iz Ministarstva spoljnih poslova Bugarske koje je saopštilo da je komentar Dačića upućen Borisovu neprihvatljiv i da ne odgovara očekivanjima Sofije u pogledu održavanja prijateljskih i dobrosusedskih odnosa dve zemlje.

Tačku na sukob stavio je bugarski premijer, koji je rekao da zna “koliko je pitanje Kosova bolno za Srbe”, te da, stoga, nije dozvolio bugarskoj ministarki spoljnih poslova da oštro reaguje na izjave Ivice Dačića.

Izvor: Insajder, RTS