Fabrici: Neprihvatljivo nasilje nad novinarima

Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici napisao je danas da je "nasilje protiv novinara neprihvatljivo", povodom izveštaja o napadima na novinarske ekipe za vreme protesta u Srbiji.

Sem Fabrici Foto: Srđan Ilić

"Postoje izveštaji o nekoliko napada na medijske ekipe i opremu dok su pratili proteste. Sloboda izražavanja i pravo pristupa informacijama je presudno. Nasilje protiv novinara je neprihvatljivo", napisao je Fabrici na svom Tviter nalogu.

U toku protesta juče i prethodnih dana povređeno je više novinara, i oštećena oprema novinarskih ekipa.

Samo tokom sinoćnjih demonstracija u Beogradu bilo je nekoliko napada na novinarske ekipe.

Jedna grupa demonstranata je prišla ekipi TV N1 i sprečavala ih da izveštavaju. Novinar i snimatelj nisu povređeni, osim što im je mikrofon oboren. Ekipi Al džezire uništena je oprema. Povređeni su i foto-reporteri agencije Beta, a Kurir je saopštio da je napadnuta i njihova ekipa.

Takođe, nakon što je na protestu naša novinarka Irena Stević fotografisala kordon policije kod zgrade Predsedništva, s leđa su joj pritrčala dvojica muškaraca u civilu i oteli joj telefon iz ruke. Njen zahtev da se legitimišu odbili su uz pogrdne reči, a jedan od muškaraca je rekao da je pripadnik BIA.

Novinarska udruženja – NUNS, UNS, NDNV i ANEM – osudila su napade na novinare i medijske radnike tokom protesta i zahtevaju od policije da im obezbedi bezbednost prilikom izveštavanja.

Izvor: Beta, Insajder