Fabrici: Stav Venecijanske komisije je da u godini pre izbora ne treba menjati izborno zakonodavstvo

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da se Venecijanska komisija izjasnila da u godini pre izbora ne treba menjati izborno zakonodavstvo.

Sem Fabrici Foto: Srđan Ilić

Fabrici je u Vladi Srbije, nakon sastanka sa ministrom finansija Sinišom Malim na pitanje novinara o najavljenoj promeni izbornog cenzusa rekao da je taj stav Venecijanske komisije ponovila i Evropska unija.

„Svaka promena propisa podrazumeva pre toga javnu raspravu", rekao je Fabrici.

Inače, predsednica Skupštine Srbija Maja Gojković sazvala je za četvrtak, 6. februar vanrednu sednicu parlamenta na čijem je dnevnom redu, između ostalog, Predlog zakona o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika koji su podneli poslanici Srpske napredne stranke. 

Izbori u Srbiji najavljeni su za 26. april, a izborna pravila jioš nisu poznata.

Poslanička grupa Srpske napredne stranke uputila je u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, kojima se, između ostalog, predviđa smanjenje izbornog cenzusa na tri odsto.

U predlogu izmena Zakona o izboru narodnih poslanika se predlaže da u raspodeli mandata učestvuju samo izborne liste koje su dobile najmanje tri odsto glasova umesto dosadašnjih pet odsto od ukupnog broja birača koji su glasali.

Time se, piše u obrazloženju, povećava stepen demokratičnosti samog izbornog procesa, ali i rada Skupštine.

U predlogu izmena i dopuna Zakona o lokalnim izborima navodi se da se izbori za odbornike moraju raspisati najkasnije 45 dana pre kraja mandata odbornika kojima ističe mandat, umesto dosadašnjih 30 dana.

U Skupštini Srbije danas se održava javno slušanje o ovom zakonskim izmenama.

Izvor: Beta, Insajder