Fabrika vode u Zrenjaninu nakon dobijanja sanitarne dozvole obustavila rad zbog problema sa prečišćavanjem

Privatna firma koja je izgradila fabriku vode u Zrenjaninu, iako je krajem marta dobila sanitarnu saglasnost za rad, obustavila je juče rad na prečišćavanju vode zbog problema sa mehaničkim zagađenjem vode, kaže za Insajder direktor firme Sinerteh Nenad Obradović. Obradović za Insajder navodi da su ovo problemi u fazi probnog rada za koju investitor nije odgovoran, kao i da će se sve rešiti do juna kada je zvanični rok za puštanje vode u zrenjaninska domaćinstva. Podsetimo, Zrenjaninci već 15 godina nemaju pristup pijaćoj vodi iz gradskog vodovoda, a vodu iz novog privatnog postrojenja svakako neće moći da koriste dok privatni investitor ne dobije upotrebnu dozvolu.

Problemi sa preradom vode u Zrenjaninu u privatnoj fabrici

„U toku testiranja postrojenja, odnosno probe filtera, uočili smo veliki stepen mehaničkog zagađenja sirove vode, odnosno kamenčića, šljunka i drugih naslaga koje prete da trajno oštete opremu. Pre dolaska u naše postrojenje ne vrši se skrining, a ovo je mehanička stvar i nema veze sa našim sistemima za filtriranje. Čekamo da utvrdimo šta je uzrok, pa ćemo videti kako da rešimo problem. Moguće da ćemo obaviti neku vrstu prefiltracije“, kaže Obradović za Insajder.

Podsetimo, grad Zrenjanin je 2014. godine dodelio posao izgradnje fabrike za prečišćavanje vode investitorima - italijanskoj kompaniji “Zilio” i srpskoj firmi Sinertehom, uprkos zakonu koji ne dozvoljava privatnim kompanijama da obavljaju komunalne delatnosti. Grad je potpisao ugovor, a za ceo posao garantovala je Vlada Srbije tada na čelu s sadašnjim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Do danas nije poznato kako je moguće da je potpisan ugovor koji nije mogao biti sproveden po zakonu, kao i ko su odgovorni za taj propust. Premijerka Ana Brnabić nije odgovorila na pitanja Insajdera o ovom slučaju, iako smo joj pitanja poslali u više navrata.

Izmenom zakona do komercijalizacije vodosnabdevanja

Fabrika za preradu vode je izgrađena još u avgustu 2017. godine ali je puštena u rad tek krajem prošle godine i to nakon što je država promenila Zakon o komunalnim delatnostima čime je privatnicima dozvolila da, uz saglasnost osnivača javnog preduzeća, obavljaju komunalne delatnosti.

Građani će isplatiti gubitke privatnog investitora?

Još jedan problem kada je u pitanju izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu predstavlja zahtev investitora za nadoknadu troškova i gubitaka koji su nastali dok je izgrađena fabrika čekala na dozvolu za rad.

Vlasnik „Sinerteha“ Nenad Obradović pre nekoliko meseci je izjavio da je zbog toga konzorcijum dnevno gubio 2.000 evra. Sredinom decembra kada je postrojenje i pušteno u rad, Obradović je za Insajder rekao da još nije napravljena potpuna procena gubitaka, kao i da će se sa gradom praviti dogovor oko isplate gubitaka.

Ovakva Izmena zakona omogućila je retroaktivnu legalizaciju nezakonitog postupanja državnih organa, ali i komercijalizaciju vodosnabdevanja.

Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) ocenio je između ostalih da će omogućavanjem privatnim firmama da se bave vodosnabdevanjem, voda za piće izgubiti status javnog dobra.

Stanovnici Zrenjanina zdravu pijaću vodu iz gradskog vodovoda čekaju od 2004, kada je sanitarna inspekcija zabranila vodu za piće zbog nedozvoljene količine arsena. Prema podacima Inicijative „Zajedno za vodu“, građani ovog banatskog grada za kupovinu flaširane vode dnevno troše ukupno 20.000 evra, a za prethodnih 15 godina, koliko je voda iz gradskog vodovoda zabranjena za piće, potrošili su sto miliona evra samo za te potrebe.

Izvor: Insajder