Fajon: Pisali smo Dačiću, nadamo se sastanku sa njim o međustranačkom dijalogu

Predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Fajon je potvrdila za N1 da su izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i ona poslali pismo predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću.

Tanja Fajon / Foto: Srđan Ilić

"Skupština Srbije je izabrala predsednika pre nedelju dana, a Vlada je formirana juče. Kolega Bilčik i ja smo poslali pismo predsedniku Dačiću i nadamo se da ćemo se sastati sa njim uskoro da bismo razmotrili dalje korake radi uspostavljanja međustranačkog dijaloga", navela je Fajon u odgovoru za N1.

Ona je dodala da će brzina kojom će se odvijati međustranački dijalog "biti zajednički određena uzimajući u obzir potrebe društva Srbije i vanrednih uslova zbog pandemije".

"Evropski parlament je ostaje posvećen podršci parlamentu Srbije i spremni smo da olakšamo razvoj širokog međustranačkog dijaloga i izgradnji kosenzusa u sledećem periodu", rekla je ona.

Fajon je istakla i da najnoviji izveštaj Evropske komisije o napretku i izveštaj ODIHRovih posmatrača na izborima daju jasne smernice o tome koje su suštinske reforme neophodne na putu Srbije ka EU i koja pitanja moraju da se rešavaju u pogledu razvoja izbornog procesa.

Bilčik je prethodno izjavio za N1 da ne želi da komentariše spekulacije koje su se pojavile u javnosti.

Dijalog između vlasti i opozcije odvijao se prošle godine na Fakultetu političkih nauka prvo uz posredovanje Fondacije za otvoreno društvo, a zatim i uz posredovanje Evropskog parlamenta. 

Izvor: N1