Fajzer: Efikasnost vakcine protiv koronavirusa u finalnoj fazi testiranja 95 odsto

Konačna analiza faze 3 ispitivanja Fajzerove vakcine protiv koronavirusa pokazala je da je ona bila 95 odsto efikasna u sprečavanju infekcije, čak i kod starijih odraslih osoba, i da nije nije dala razloga za zabrinutost o njenoj bezbednosti, saopštila je danas kompanija.

Laboratorija, testiranje, vakcina Foto: Pixabay.com

Kako prenosi Si-En-En, među dobrovoljcima koji su učestvovali u istraživanju bilo je 170 slučajeva zaraze koronavirusom. Rečeno je da su 162 infekcije bile kod ljudi koji su dobili placebo ili obične slane injekcije, dok je osam učesnika dobilo stvarnu vakcinu. To postiže efikasnost od 95 odsto, rekao je Fajzer.

„Efikasnost je bila dosledna u svim demografskim kategorijama - starost, rasa i etnička pripadnost. Primećena efikasnost kod starijih od 65 godina bila je preko 94 odsto“, rekli su Fajzer i njegov nemački partner Biontek u zajedničkoj izjavi. 

SZO: U svetu trenutno 48 kandidata za vakcinu protiv kovida19, njih 11 u poslednjoj fazi proba

Saopštili su da je time vakcina dostigla ključni uslov koji će omogućiti kompaniji da „već narednih dana“ aplicira za odobrenje kod američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

Ako FDA da zeleno svetlo Fajzerovoj vakcini, ta kompanija će verovatno ući u istoriju kao prva koja je dobila odobrenje FDA za vakcinu protiv Kovida-19, prenosi Ej-Bi-Si na svom sajtu.

Fajzer već planira da počne isporuku miliona doza vakcine najosetljivijim segmentima stanovništva čim vlada da odobrenje, moguće pre kraja 2020. godine, navela je kompanija.

„Na osnovu trenutnih projekcija, kompanije očekuju da će globalno proizvesti do 50 miliona doza vakcina 2020. i do 1,3 milijarde doza 2021. godine“, navode iz kompanije.

Još se ne zna koji nivo imuniteta se dobija posle vakcinisanja, ni koliko on traje. Dobrovoljci u testiranju će se pratiti dve godine da bi se dobio odgovor na ta pitanja.

Izvor: Beta, Si-En-En