Falsifikovanje istorije: Pokrajinska sekretarka uručila nagradu Ljiljani Bulatović, poznatoj po negiranju genocida

Falsifikovanje istorije, negiranje ratnih zločina, etničkih čišćenja i genocida sve je prisutniji trend, a najnoviji primer je dodeljivanje nagrade „Zlatno pero“ Društva novinara Vojvodine. Ove godine je tu nagradu u zgradi Vlade Vojvodine pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević uručila i Ljiljani Bulatović-Medić, bivšoj novinarki RTS i Ekspres politike, autorki više knjiga u kojima se negiraju ratni zločini i veliča Ratko Mladić, prvostepeno osuđen u Hagu na doživotni zatvor.

Pokrajinska sekretarka prilikom dodele nagrade Ljiljani Bulatović Foto: Vlada Vojvodine

Natasa Bogovic

Čestitajući ovogodišnjim laureatima, Milošević je, kako je preneo Dnevnik, rekla da je žiri DNV očigledno prepoznao vrednost njihovog višegodišnjeg profesionalnog rada i odlučio da ga potvrdi prestižnim priznanjem.

Nagrada „Zlatno pero“ dodeljuje se za ukupan novinarski angažman. A taj angažman u slučaju Ljiljane Bulatović Medić podrazumeva i knjige „Srebrenica – laž i podvala srpskom narodu“, „Ratko Mladić“ i  „Raport komandantu“.

„General Mladić je moj brat po duhu i ratni drug. Sve moje knjige posvećene su Vojsci Republike Srpske i srpskom narodu, čiji simbol on predstavlja. Napisala sam i tri knjige o Srebrenici, knjigu o Radovanu Karadžiću i majci bivšeg predsednika RS“, prenose mediji reči kojim se svojevremeno hvalila tokom promocije knjige u Moskvi.

Ljiljana Bulatović prilikom promocije knjige o Ratku Mladiću Foto: Medija centar Beograd

Ljiljana Bulatović prilikom promocije knjige o Ratku Mladiću Foto: Medija centar Beograd

Licemerje Srbije

Jedno od njenih poslednjih pojavljivanja u javnosti bilo je na promociji knjige „General Mladić: Poslednja bitka, uspomene, intervjui, dokumenti“ u Medija centru.

NDNV i NUNS: Skandalozno što je pokrajinska sekretarka uručila nagradu Ljiljani Bulatović

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas su najoštrije osudili i ocenili kao skandal činjenicu da pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević uručila nagradu Društva novinara Vojvodine (DNV) „nikom drugom do negatorki ratnih zločina, etničkih čišćenja i genocida Ljiljani Bulatović Medić“.

„Nagrada cinično nazvana Zlatno pero pripala joj je 'za značajan doprinos razvoju novinarstva', kako se navodi u još ciničnijem obrazloženju. Ne čudimo se DNV-u što je doneo takvu odluku. Pojedina udruženja u ovoj zemlji postoje samo zahvaljujući tragičnoj činjenici da u Srbiji nije izvršena lustracija i da ratni propagandisti koji su se lažno predstavljali i predstavljaju kao novinari nisu krivično gonjeni za svoja zlodela. Ljiljana Bulatović Medić je svakako jedna od onih koja i dan-danas širi mržnju u regionu. Ne čudimo se, uostalom, ni pokrajinskoj sekretarki jer je deo ove vlasti, vlasti koja je devedesetih godina prošlog veka bila aktivni deo Miloševićeve zločinačke politike. Pitamo, međutim, s kojim pravom se ovakvim osobama nagrade dodeljuju iz ruku pokrajinske funkcionerke u holu zgrade Pokrajinske vlade? Da li su ih građani ovlastili da ih učine saučesnicima u promociji zločina? Jer građani su ti zahvaljujući kojima gospođa Milošević prima platu. Isto kao što su građani ti zahvaljujući kojima postoji zgrada Pokrajinske vlade, čuvena novosadska Banovina, koja veću sramotu odavno nije doživela“, navodi se u saopštenju dva udruženja.

Činjenica da je u ime jednog novinarskog udruženja pokrajinska funkcionerka i to u zgradi Pokrajinske vlade dodelila nagradu promoterki ratnog zločina, nastavak je trenda negiranja zločina i falsifikovanja istorije.

Tako je nedavno u izdanju Ministarstva odbrane promovisana knjiga Nebojše Pavkovića koji izdržava kaznu za zločine protiv čovečnosti, Vladimir Lazarević, osuđen za ratne zločine drži predavanja na Vojnoj akademiji, a Veselin Šljivančanin promoviše knjigu i drži tribine. Povrh toga, upravo su predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava koji su se pobunili protiv činjenice da je na tribini vladajuće SNS govorio Šljivančanin, osuđen za ratne zločine osuđeni svog protesta.

Istovremeno, ovih dana se i u jutarnji program TV Hepi uključio prvostepeno osuđeni Mladić, a Olivera Zekić, članica Saveta REM-a je za Insajder to nazvala pukom borbom za gledaoce, uz opasku „kome je do morala neka ide u crkvu“.

Izvor: Insajder