FHP: Evropski sud od Vlade Srbije traži razjašnjenja zbog nereagovanja srpskih institucija na pretnje sa društvenih mreža

Evropski sud za ljudska prava zatražio je od Vlade Srbije dokumente policije, službe bezbednosti i tužilaštva koji se odnose na pretnje Sofiji Todorović upućene putem društvenih mreža, saopštio je Fond za humanitarno pravo (FHP). Sofija Todorović je stala u odbranu Mona Đuraja, vlasnika pekare „Roma“ iz Borče ispred koje su desničari protestovali zbog fotografije na kojoj je Đurajev brat pokazivao nacionalni simbol Albanije, nakon čega joj je prećeno.

Fond za humanitarno pravo

Ona je zbog toga podnela krivične prijave za progone i pretnje, ali se zbog nepostupanja po njima obratila Evropskom sudu za ljudska prava (ESLJP). Evropski sud je potom, kako se navodi u saopštenju FHP, tražio od Vlade Srbije dodatna razjašnjenja, posebno u delu koji se odnosi na procenu nivoa rizika bezbednosti Sofije Todorović.

FHP dodaje da je Evropski sud od Vlade zatražio i odluke po pritužbama i zahtevima koje je ona uputila državnim vlastima.

Zahtev upućen Evropskom sudu je prihvaćen zbog, kako je navedeno u saopštenju Fonda, ugroženosti prava na život, nečovečnog i ponižavajućeg postupanja i povrede prava na poštovanje njenog privatnog i porodičnog života.

„Sofija Todorović je stala u Đurajevu zaštitu, pa je i sama postala žrtva progona, pretnji i napada preko društvenih mreža, koji traje i danas“, piše u saopštenju Fonda.

Podsetimo, nakon objave fotografije brata Mona Đuraja, koji je vlasnik pekare „Roma“ u Borči na društvenoj mreži Fejsbuk krajem aprila 2019. godine, na kojoj je on prekrstio ruke preko grudi, simbolišući dvoglavog orla sa albanske zastave, desničari su organizovli protest ispred Đurajeve pekare.

Pekara je zatim zatvorena, a ponovo je otvorena akcijom besplatnog deljenja peciva.

Tu akciju je organizovala Sofija Todorović.

Huligani su zatim još jednom protestovali ispred pekare, kada su naveli da se više neće okupljati.

Kako Fond navodi, odluka ESLJP-a je „od velikog značaja za sve branitelje ljudskih prava u Srbiji koji su godinama unazad izloženi napadima od strane nacionalističkih i patriotskih grupa, a koje Srbija nije sankcionisala“.

U saoštenju piše i da se usled višemesečnog progona i pretnji kojima je izložena, Sofija Todorović obratila FHP-u koji se preko advokata obraćao policiji i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal (VTK), podnošenjem više krivičnih prijava i urgencija za hitno postupanje, u kojima je tražena procena rizika bezbednosti Sofije Todorović, a po potrebi i policijsku zaštitu.

Izvor: Insajder