Fijat najavio da ostaje u Srbiji, Vlada će pregovarati o produžetku ugovora

Serđo Markione, direktor kompanije Fijat, rekao je u Italiji da će u Kragujevcu biti nastavljena proizvodnja modela “500 L”, a premijerka Ana Brnabić je u Kragujevcu najavila skori početak pregovora o produženju ugovora Fijata i Vlade Srbije. 

Fabrika Fijata u Kragujevcu, Srđan Ilić

Ugovor potpisan na 10 godina ističe ove godine, a Brnabić je optimista po pitanju nastavka poslovanja Fijata u Srbiji.

"Imamo sve indicije da će Fijat ostati u Srbiji, nadamo se da ćemo uskoro videti njihove investicione planove. Ja ću kao predstavnik države imati uskoro razgovore s njima, jer želim da čujem tačno šta su njihove investicione odluke, ali sam danas mnogo manje zabrinuta za radnike Fijata i Kragujevca nego što sam bila pre godinu dana kada je bio štrajk u Fijatu", rekla je Brnabić novinarima u Boljevcu.

Ostanak Fijata, odnosno proizvodnju modela “500 L” najavio je i u godišnjem govoru u Baloku kod Torina generalni predsednik i direktor kompanije "FIAT-Krajzler" Serđo Markione.

Kako prenosi italijanski sajt "Autoblog.it", iako nije pominjao detalje plana Fijata za Kragujevac, Markione je rekao da je "fiat 500 idealan da postane 100 odsto električni model" za Evropu.

Ohrabrujuće za Kragujevac jesu i planovi Fijata da uloži devet milijardi evra u razvoj hibridnih vozila, odnosno onih koji se pokreću i na benzin i na struju.

Premijerka danas nije rekla šta je plan Vlade odnosno da li će nastaviti sa subvencionisanjem Fijata i nakon isteka desetogodišnjeg ugovora. Sporazum o subvencijama i drugim pogodnostima koje Srbija daje važi do 19. oktobra ove godine, a do 2023. Srbija može da ponudi Fijatu ili deo ili svih 33 odsto svojih akcija.

Ugovori od izbora do izbora

Podsetimo, desetak dana pre parlamentarnih izbora 2008. potpisan je memorandum o zajedničkom ulaganju između Srbije i kompanije Fijat kojim je predviđeno otvaranje fabrike automobila u Kragujevcu. Fabrike je svečano otvorena dvadesetak dana pred parlamentarne izbore 2012. godine. Država ima 33 odsto vlasništva u Fijatu, a firmom upravlja većinski italijanski partner.

Te godine predstavnici vlade Demokratske stranke tvrdili su da će se na jedan evro uloženih subvencija državi vratiti sedam do osam evra u naredne tri godine. Ugovor potpisan na 10 godina jedan je od najčešće pominjanih, ali i osporavanih primera subvencionisanja stranih kompanija.

Foto: youtube / Otvaranje Fijata

Razlozi za to jesu tajnost ugovora koji nikada nije bio dostupan javnosti u potpunosti, ali i neke od odredbi za koje se smatra da nisu isplative po državu Srbiju. Tadašnja opozicija najavljivala je objavljivanje celog ugovora, ali i njegovu promenu. Ipak, i pored promene vlasti, nije došlo do promena u subvencionisanju italijanske firme, niti do objavljivanja celog ugovora.

Bez obzira na to što je najavljivan kao izuzetan posao, gotovo je nemoguće proceniti srazmere ulaganja države u fabriku automobila Fijat u Kragujevcu.

Javno je objavljen samo ugovor o zajedničkom investicionom ulaganju  potpisan 29. septembra 2008, u kojem se navodi da će biti osnovana zajednička kompanija čiji će upisani kapital biti 300 miliona evra, od čega će kapital Republike Srbije biti 33 odsto odnosno 100 miliona evra. Ovim ugovorom predviđeno je da italijanski Fijat uplati 469.000, a Srbija 231.000 evra pri osnivanju preduzeća. Imovina koju je Srbija unela u zajedničko preduzeće procenjena je na 50 miliona evra.

Ugovorom je predviđeno da se transakcija završava kada Srbija uplati dodatnih 49,7 miliona evra, a Fijat - 199, 5 miliona evra.

Osim toga, u ugovoru se navodi da će od 2012. zajedničko preduzeće u kojem Srbija ima trećinu investirati 709 miliona evra u proizvodnju i da će se u fabrici zaposliti 2.433 radnika.

Kada su u pitanju zajmovi i podsticaji države u javno objavljenom delu ugovora iznosi su prikriveni tako što je na tom mestu napisano “redakcija teksta”. Međutim, prema podacima koji su se pojavili u javnosti, Fijatu je dodeljena i subvenciju iz budžeta Srbije od 10.000 evra po jednom zaposlenom radniku.

Novinari Insajdera su uvidom u finansijski izveštaj utvrdili da je javno objavljeni Ugovor dopunjen i izmenjen u decembru 2009, a da država u skladu s njim i podsticajnim planom daje Fijatu različite subvencije i oslobađa ovu kompaniju od brojnih poreza.

Fijat Srbija je tako odlukom države 2009. oslobođen poreza i doprinosa za sve zaposlene, zatim poreza na dobit u trajanju od 10 godina od prve godine kada je ostvarena oporeziva dobit, oslobađanje od poreza na nekretnine, poreza za sprovođenje urbanističkog plana, poreza na prikazivanje zaštitnog znaka…

U finansijskom izveštaju se navodi da Fijat dobija od države Srbije subvencije za investicije, da postiže uštede na osnovu kredita odobrenog od države Srbije, da prima sredstva za obuku radnika, kroz program otkupa automobila staro za novo, na osnovu smanjenja cene energije…

Foto: Srđan Ilić / Fijat

Za komunalne usluge, čišćenje, zamenu krova - 161 milion evra

Takođe se navodi da je do 31. decembra 2014. kompaniji Fijat Srbija iz budžeta uplaćen 161 milion evra na specijalni račun, a, kako piše, ova sredstva koriste se za komunalne usluge i zamenu krova, čišćenje životne sredine, za izgradnju Supplier Parka.

Od ostalih ulaganja Srbije u finansijskom izveštaju se navodi da Srbija na osnovu ugovora učestvuje u planu restrukturiranja imovine do iznosa od 75 miliona evra. Srbija je dala 50 miliona bespovratnog gotovinskog davanja

U skladu sa podsticajnim planom, Vlada Srbije je uložila i sedam miliona evra za razvoj unutrašnje infrastrukture “Supplier Parka”, dok je izdvojila 122 miliona dinara ili tadašnjih milion evra uloženo je u trening akademiju Fijata odnosno u obuku radnika.

Osim toga Fijat je zaključio ugovor sa Evropskom investicionom bankom o kreditu od 500 miliona evra za finansiranje investicionog plana. Garanciju za ovaj kredit dala je Republika Srbija i Italijanska izvozno kreditna agencija.

I pored obećanja nove vlade, ugovor i dalje ostaje tajna

U maju 2014. tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će biti objavljen tajni ugovor s Fijatom koji je potpisala prethodna vlada. Tri meseca kasnije, u avgustu 2014. je rekao da ugovor neće biti objavljen jer to ne dozvoljava druga strana.

Dodatna ulaganja u Fijat nastavljena su i 2013. kada na vlasti više nije bila DS, a na predlog Mlađana Dinkića koji je ostao ministar i u novoj vladi doneta je nova uredba, pa je i 2014. nastavljeno davanje subvencija.

Način davanja sredstava je, kako su saopštili predstavnici vlasti, promenjen, a vlast je insistirala na uvođenju kontrole trošenja subvencija. Pitanje je da li je kontrola zaista i uvedena pošto dokaza o tome nema.

Prošle godine je tadašnji premijer Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da će sa Fijatom biti produžen ugovor nakon njegovog isteka i da će „Vlada Srbije vredno raditi na tome“.

Subvencije koje je Srbija dala Fijatu bile su i tema Insajderovog istraživanja iz 2016. godine „Srbija najveći pojedinačni “strani” investitor“.