Fond PIO skoro godinu i po dana tužilaštvu ne dostavlja informacije u slučaju pisama koja je SNS poslala penzionerima

Fond PIO skoro godinu i po dana ne dostavlja Prvom osnovnom tužilaštvu tražene informacije u slučaju prvog slanja pisma penzionerima koje je potpisao predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, a čiji je pošiljalac bila SNS. Tadašnji Poverenik za informacije od javnog značaja je još krajem 2018. godine podneo krivičnu prijavu protiv NN službenog lica u Fondu PIO zbog sumnje da je neovlašćeno ustupilo lične podatke penzionera SNS-u.

Pismo zahvalnosti Aleksandra Vučića upućeno penzionerima

Od tada do danas se nije promenilo ništa, ali su pisma poslata ponovo – sa zaglavljem Srpske napredne stranke i potpisom samo – Aleksandar Vučić. Poverenik će o tome, kako je juče rečeno Insajderu, obavestiti tužilaštvo. Ostaje, međutim, pitanje kakav se ishod može očekivati, imajući u vidu da se već vodi jedan postupak, a institucije ni godinu i po dana kasnije građanima ne odgovaraju na pitanje kako je Srpska napredna stranka došla do ličnih podataka 1.700.000 penzionera.

Za sada, Tužilaštvo čeka Fonda PIO da se izjasni.

„Tužilaštvo je poslalo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja PIO Fondu dana 03. 01. 2019, zatim urgenciju dana 29.01.2019, a PIO Fond nas je dopisom od dana 18. 02. 2019. obavestio da su provere po našem zahtevu u toku i da će nas obavestiti nakon izvršenih provera“, navodi Prvo osnovno tužilaštvo za Insajder.

Iz Tužilaštva najavljuju da će poslati još jednu urgenciju Fondu PIO.

Iz Kancelarije Poverenika su juče naveli da ih iz Tužilaštva nisu obavestili o ishodu krivične prijave.

Iako je ranije Fond PIO u odgovoru Insajderu tvrdio da oni nisu dostavili podatke stranci, tadašnjem povereniku za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću nisu odgovorili na pitanja koja im je uputio. Zatraženo je da se PIO Fond izjasni da li je učinio dostupnim SNS-u, predsedniku Srbije ili trećem licu podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija u Srbiji i da se, ukoliko je odgovor potvrdan, izjasne koji je pravni osnov i svrha činjenja dostupnim ovih podataka.

Postupak nadzora je pokrenut tada i nad Generalnim sekretarijatom predsednika Republike. Generalni sekretarijat je potom odgovorio Povereniku da uopšte nije obrađivao, odnosno pribavljao podatke o penzionerima.

Srpska napredna stranka je tvrdila da su podaci dobijeni iz baze članstva Srpske napredne stranke, kao i kroz akcije i štandove koje su sprovodili poslednjih deset godina te da su penzioneri od kojih su uzeti podaci dali pristanak za obradu ličnih podataka SNS-u kao rukovaocu prikupljenih podataka. Međutim, problem je bio u broju pošiljaka koje je na direktne adrese uputila SNS.

Kako je utvrdio Poverenik, Srpska napredna stranka obavestila je JP „Pošte Srbije“ o planiranoj otpremi oko milion i sedamsto hiljada pošiljaka adresovane direktne pošte.

„Navedeni broj potpuno korespondira sa ukupnim stvarnim brojem korisnika penzija u Republici Srbiji, a lični podaci tolikog broja lica se ne mogu pribaviti na način opisan u izjašnjenju Srpske napredne stranke“, ukazano je ranije iz kancelarije Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti.

Podaci o imenima i adresama penzionera spadaju u lične podatke građana Srbije koji su zakonom zaštićeni. Imajući u vidu da tim podacima može da raspolaže samo državna institucija, postavilo se pitanje na koji način su lični podaci penzionera postali dostupni jednoj političkoj stranci.

Niti penzioneri, niti ostali građani nisu dobili odgovor, ali su pisma sa zaglavljem SNS i imenom liste na ovim izborima ponovo poslata penzionerima. Ovog puta uz obećanja da će im penzije biti netaknute, ali i da SNS planira njihovo povećanje i pre kraja ove godine. SNS je u pismu podsetio penzionere da su im „obezbedili 4.000 dinara jednokratne pomoći i još 100 evra, kao rezultat marljivog i uspešnog rada države“.

Izvor: Insajder