Formirana Komisija za kapitalne investicije: U narednih pet godina projekti vredni 14 milijardi evra

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas konstitutivnoj sednici Кomisije za kapitalne investicije, koja će se baviti donošenjem odluka o spremnosti predloga projektnih ideja i projekata u Republici Srbiji, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Komisija za kapitalne investicije Foto: Vlada Srbije

U okviru Кomisije su, kako se navodi, formirana su radna tela po sektorima zadužena za upravljanje kapitalnim investicijama u Republici Srbiji kroz sprovođenje investicionog programa “Srbija 2025”.  Ona će na mesečnom nivou izveštavati Кomisiju o napretku implementacije programa, a Ministarstvo finansija će, prema metodologiji, voditi integrisanu bazu kapitalnih projekata u cilju praćenja njihove realizacije.

Кomisijom za kapitalne investicije će predsedavati predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, a za potpredsednike su izabrani ministar finansija Siniša Mali, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ovaj program obuhvata projekte u vrednosti od 14 milijardi evra, iz sfere privrede, populacione politike, poljoprivrede, infrastrukture, trgovine i turizama, zdravstva, obrazovanja i kulture i drugih oblasti, čija se realizacija planira u narednih pet godina, stoji u saopštenju.

Kako je navela Ana Brnabić predstavljajući krajem decembra ovaj program,  projekti će biti finansirani  iz budžeta Srbije, ali i iz kredita međunarodnih finansijskih institucija.

Izvor: Insajder