Formirana Udružena opozicija Srbije

Nekadašnje članice Saveza za Srbiju, izuzev Dveri, danas su potpisale Odluku o formiranju Udružene opozicije Srbije. Odluke je potpisalo 12 političkih subjekata - Građanska platforma, Demokratska stranka, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Državotvorni pokret Srbije, Narodna stranka, Narodni pokret Srba sa KiM "Otadžbina", Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Udruženje sindikata Srbije "Sloga", Stranka slobode i pravde, Šumadijska regija i Đorđe Vukadinović.

Udružena opozicija Srbije, konferencija za novinare povodom osnivanja Foto: Srđan Ilić

Njima su, kako je na današnjoj konferenciji za novinare  rekao Janko Veselinović iz Pokreta za preokret zajedničke dve stvari - niko nikada nije sarađivao sa vlašću Aleksandra Vučića i poštovali su Sporazum sa narodom i nisu izašli na izbore.

"Današnja odluka je nastavak saradnje ovih političkih organizacija sa vrlo jasnim ciljevima", rekao je Veselinović.

On je, predstavljajući odluku o formiranju Udružene opozicije, istakao da "Srbija nije slobodna zemlja" odnosno da je "posle lažnih izbora koje su narod i opozicija udruženo bojkotovali, postala jedina zemlja u Evropi koja nema ni legitimnu Skupštinu ni Vladu".

Cilj je, kako je naveo,  “smena nestručnog, bahatog, korumpiranog režima zasnovanog na samovolji jednog čoveka i izgradnja demokratskog i slobodnog društva” Za to će se potpisnici, kaže Veselinović, se boriti “svim raspoloživim sredstvima nenasilne političke borbe, koja uključuje sve oblike građanske neposlušnosti".

On je pozvao i ostale partije da se pridruže.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da je neophodan širok front jer danas u Srbiji ni jedna organizacija pojedinačno nije u stanju da vlastima nanese ozbiljniji udrac i zato je SzS prerastao u širu organizaciju.

Kako je neveo, veruje da će se "UOS izboriti za fer i poštene izbore, da ćemo na tim izborma moći da učestvujemo i verujem da ćemo stati iza jednog kandidata na predsedničkim izborima".

"Nisam siguran da će ovaj režim u ovom stanju i na vlasti dočekati datum predsedničkih izbora", rekao je Đilas.

"Nemam nikakve sumnje da ćemo imati zajedničkog kandidata i da ćemo na budućim izborima, kad god se oni dogode, učestvovati zajedno jer samo zajedno možemo imati snage da pobedimo ovaj režim", rekao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je izjavio da je SZS "učinio mnogo i postavio dobar temelj za ono što nam sledi - da se najzad izborimo za prvi korak u promeni Srbije, a to su slobodni i pošteni izbori".

"SZS je podrazumevao neku vrstu federalne strukture, a UOS se može nazvati, uslovno rečeno, konfederalnom strukturom koja omogućava širi manevarski prostor da pridobijemo podršku građana. Ovo je pre svega okrenuto gradjanima, ka tome da nezadovoljstvo koje postoji u Srbiji, a većinsko je, artikulišemo na najprihvatljiviji način velikom broju gradjana - od desnice do levice", rekao je Lutovac.

Kao su ranije najavile Dveri koje su donedavno bile članica Saveza za Srbiju, Pokret Dveri ne može biti deo novog političkog saveza opozicije - Udružene opozicije Srbije - ako u njegovom programu na prvom mestu nije očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Izvor: Beta; Insajder