Francuska korporacija Vansi: Cilj poboljšanje uslova rada aerodroma Nikola Tesla

Francuska korporacija Vansi erports (Vinci Airports) saopštila je danas da će kao koncesionar za Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu težiti poboljšanju uslova rada aerodroma, kao i da će reorganizovati i optimalizovati putničke tokove i proširiti maloprodajna područja.

Aerodrom Nikola Tesla Beograd Foto Srđan Ilić

U saopštenju se navodi da se u prvom kvartalu 2018. očekuje potpisivanje ugovora o koncesiji na 25 godina koji obuhvata finansiranje, upravljanje, održavanje, proširenje i nadogradnja postojećeg aerodromskog terminala i poletno-sletne staze.

Dodaje se da će firma Vansi preuzeti aktivnosti nakon potpisivanja ugovora o koncesiji, kao i da je njen cilj poboljšanje uslova rada beogradskog aerodroma da bi se omogućilo Er Srbiji da ponudi nove letove na dužim rutama.

Glavni izvršni direktor Vansi koncesija (Vinci) i predsednik Vansi erports (Vinci Airports) Nikolas Notber rekao je da će Aerodrom Nikola Tesla služiti kao sedište kompanije u centralnoj i istočnoj Evropi, regionu u kojem Vansi aerodromi do sada nisu poslovali.

"Ovaj uspeh označava novu fazu ekspanzije Vansi aerodroma van Francuske", rekao je Notber.

U saopštenju firme Vansi erports navodi se da će graditi partnerstva sa više od 200 aviokompanija da bi se dodatno povećao saobraćaj i povezanost aerodroma, kao i da će iskoristiti iskustva u upravljanja aerodromom i razvojnu stručnost stečenu u Francuskoj i inostranstvu da bi poboljšali ukupno korisničko iskustvo na Aerodromu Nikola Tesla.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da je francuska korporacija Vansi erports dala najbolju ponudu za koncesiju na 25 godina za Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu.

Ona je navela da je Vansi dao najbolju ponudu po sva tri kriterijuma - finansijskom, tehničkom i pravnom, dodajući da je planirano da prihodi od koncesije i investicija u narednih 25 godina budu 1,5 milijardi evra, a da se posle 25 godina aerodrom vraća u vlasništvo Srbije.

Vansi je osnovan 1996, kao deo građevinsko-poslovne kompanije Vansi, jedne od najvećih te vrste u Evropi.

Izvor: Beta