Francuski ambasador se izvinio Srbiji zbog rasporeda sedenja u Parizu, Vučić mu se zahvalio na poštovanju prema srpskim žrtvama

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondolini uputio je izvinjenje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu zbog rasporeda sedenja na jučerašnjoj ceremoniji u Parizu, na obeležavanju stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata. Na toj manifestaciji, na kojoj je bilo prisutno više od 80 svetskih lidera, bliža  mesta najvišim svetskim zvaničnicima od predsednika Srbije Aleksandra Vučića dobili su i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ali i predsednik Kosova Hašim Tači. Mondolini je na TV Prva izjavio da je to „greška za žaljenje“.

Obeležavanje stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata

Kao zemlja koja je u Prvom svetskom ratu izgubila više od milion svojih građana, odnosno više od 20 odsto stanovništva, Srbija je očekivala bolji tretman na ceremoniji obeležavanja stogodišnjice od  završetka rata u Parizu. Međutim, ne samo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije dobio mesto u blizini lidera država pobednica, već su bolje pozicije od njega imali hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je sedela u prvom redu, kao i kosovski predsednik Hašim Tači, koji je bio raspoređen odmah iza ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondolini danas je zbog toga uputio izvinjenje Aleksandru Vučiću i srpskom narodu. On je izjavio da je ono što se desilo na ceremoniji u Parizu „za žaljenje“.

 „Sa Srbijom smo veoma bliski. Srbija je u Prvom svetskom ratu izgubila skoro trećinu svog stanovništva, 62 odsto muškog stanovništva. Ne znam šta se dogodilo. Kažem da je to bila greška za žaljenje i molimo predsednika Vučića i srpski narod za izvinjenje“, rekao je Mondolini za TV Prva, a prenosi B92.

On je rekao da su slike šokirale zvaničnike i srpski narod, ali da je važno to što nije bilo protokolarnog dočeka značajnijeg za Kosovo nego za Srbiju. 

“Tači je možda bio u fokusu kamera. Srbija je imala veliki značaj u Prvom svetskom ratu i Francuska tome pridaje veliki značaj. U Parizu je padala kiša i u Beogradu je bila divna ceremonija i želim da se zahvalim ministru inostranih poslova Ivici Dačiću što je bio tu“, dodao je Mondolini.

Francuski ambasador je istakao da Francuska sa Srbijom želi da obeleži jako prijateljstvo i najavio da predsednik Emanuel Makron dolazi u posetu Beogradu početkom decembra.

„To je jak značaj jer predsednik Francuske u Srbiju nije dolazio 17 godina“, rekao je on.

Vučić: Srbija će na veličanstven način dočekati Makrona

Ubrzo nakon izvinjenja Frederika Mondolinija, na društvenoj mreži Tviter oglasio se srpski predsednik Aleksandar Vučić. On se zahvalio Francuskoj na poruci poštovanja prema srpskim žrtvama u Velikom ratu.

"Hvala ambasadoru Mondoloniju na divnim rečima i poštovanju koje je pokazao prema srpskim žrtvama", zapisao je Vučić na tviteru.

"Srbija će na veličanstven način dočekati predsednika Makrona", poručio je predsednik Vučić.

On je juče, nakon održana ceremonije u Parizu, izjavio da ne zna kako je određen raspored sedenja na obeležavanju Dana primirja, ali da "nije bilo mesta da pravi skandal".

Vučić je rekao da je Tači imao bolju poziciju od svih, dok bi mesto Kolinde Grabar Kitarović neko mogao da objasni abecednim redom.

"Ja nisam shvatio... svoje sumnje ne bih iznosio... Ako me pitate da li je to odnos snaga, nije. Makron će doći u Srbiju, teško da će ići u Prištinu, Putin takođe. Zašto je neko tako postupio, nije imalo veze sa azbučnom redom. Da pravim skandal, složićete se, nije bilo mesta", naveo je juče Vučić.

Izvor: Insajder