Francusko tužilaštvo za Insajder: Pokrenuta istraga u vezi s tvrdnjama o nameštanju utakmice PSG-Zvezda

Francusko tužilaštvo za finansijski kriminal potvrdilo je za Insajder da je započelo istragu u vezi sa informacijom da je jedan neimenovani čelnik Crvene zvezde pre meča 2. kola Lige šampiona protiv PSŽ pokušao da uplati pet miliona evra na poraz srpskog kluba sa pet golova razlike.

PSG - Zvezda, fudbalska utakmica

„Istraga je otvorena, ali trenutno nemamo komentar“, rečeno je za Insajder u francuskom tužilaštvu.

Francuski sportski list "L'Ekip" danas je objavio da je Evropska fudbalska federacija (UEFA) obavestila francusko tužilaštvo da je jedan od “visokih funkcionera” srpskog kluba pokušao da uplati 5.000.000 evra da će Crvena zvezda izgubiti od PSG sa pet golova razlike.

L'Ekip navodi da postoji izvor koji se smatra „kredibilnim“ i koji prenosi da su nekoliko dana pre duela koji je Zvezda izgubila sa 6:1 o celom slučaju obavešteni i predsednik UEFA Aleksandar Čeferin i njegovi bliski saradnici.

L'Ekip prenosi i da izvor tvrdi i da se Zvezdin zvaničnik dan pre utakmice u Parizu sastao sa predsednikom PSŽ Naserom Al-Kelaifijem i da su inspektori prisluškivali njihov razgovor, ali da u razgovoru nije primećeno ništa sumnjivo.

Iz UEFA su za L’Ekip naveli da ovakve slučajeve nikad ne komentarišu pre no što se istraga završi.

I sam L’Ekip na kraju teksta ističe da “u ovoj fazi istrage nema konkretnih dokaza, već samo osnovana sumnja” koju dalje ispituju i UEFA i nadležni francuski organi.

“Sve su mogućnosti otvorene. I da je meč namešten, ali i da je neko maliciozno pokušao da naškodi ugledu Crvene zvezde”, zaključuje se u tekstu.

PSG i Zvezda demantovali umešanost

I fudbalski klub Pari Sen Žermen i Crvena zvezda oglasili su se povodom pisanja L'Ekipa da je njihov meč bio namešten.

Iz fudbalskog kluba Crvena zvezda oštro su osudili pisanja o umešanosti u nameštanju utakmice, ističući da taj tekst može naneti veliku štetu ugledu i renomenu šampiona Srbije.

"FK Crvena zvezda sa najvećom dozom ljutnje i gnušanja odbacuje današnje pisanje francuskog lista L’Ekip vezano za sumnje u ishod rezultata utakmice Pari Sen Žermen – Crvena zvezda, i umešanosti bilo koga iz FK Crvena zvezda u eventualne nečasne radnje. Današnje tehnologije i razni drugi mehanizmi su toliko napredovali da je prosto nemoguće da ovaj eventualni slučaj ostane nerazjašnjen. FK Crvena zvezda očekuje da se do istine o svemu ovome mora doći u sto kraćem roku i da se mora skinuti bilo kakva sumnja o umešanosti bilo kojeg člana našeg kluba u eventualne nečasne radnje", navodi se u saopštenju Crvene zvezde.

Iz PSG-a su naveli da su revoltirani iznošenjem ovakvih informacija, kao i da niko od funkcionera tog kluba nije razgovarao sa funkcionerima Zvezde, a da nije bilo vezano striktno za organizaciju meča.

"Veoma smo iznenađeni i revoltirani iznošenjem ovakvih informacija. Ni u jednom trenutku niko od naših funkcionera nije razgovarao sa nekim iz Zvezde, a da to nije bilo striktno o organizaciji meča, kao i posetama i ostalim standardnim protokolima pred mečeve Lige šampiona. Ističemo da PSŽ podržava fundamentalne sportske principe, integritet takmičenja i nikada nije vršio radnje koje bi sve to dovele u pitanje", navodi se u saopštenju Pari Sen Žermena.

Izvor: Insajder