Fudbalerima Crvene zvezde zabranjen ulazak na Kosovo

Utakmica fudbalskih klubova Trepča i Crvena zvezda koja je trebalo da bude odigrana danas u Žitkovcu kod Zvečana na Kosovu, zabranjena je odlukom Kosovske policije. To je za RTS potvrdio direktor FK Trepča Bojan Jakšić.

Jarinje

Utakmica šesnaestine finala Kupa Srbije  između Trepče i Crvene zvezde trebalo je da bude odigrana danas u 14 sati. U međuvremenu je, prema rečima direktora FK Trepča Bojana Jakšića, stiglo obaveštenje Kosovske policije da će utakmica biti sprečena.

Kako prenose mediji, zahtev da meč bude odigran i da upravo ta služba obezbeđuje duel FK Trepča je poslao 7. oktobra. Negativan odgovor je stigao danas.

Kako se navodi, policija je saopštila da je zahtev FK Trepča odbijen na osnovu naredbe glavne direkcije policije u Prištini.

RTS prenosi da su na administrativnom prelazu Jarinje raspoređene pojačane snage bezbednosti jer je, osim fudbalera, stiglo i više desetina Zvezdinih navijača.

Iz Fudbalskog saveza Kosova su ranije više puta naveli da ne dozvoljavaju odigravanje takmičarskog duela. Oni su, kako prenosi RTS, i tražili od policije da zaustavi autobus iz Beograda pre ulaska na teritoriju KiM.

Đurić: Kosovo treba da naglavačke leti iz UEFA i FIFA

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da, nakon zabrane odigravanja fudbalskog meča Trepče i Crvene zvezde, Kosovo mora da “naglavačke leti iz UEFA i FIFA gde mu nikada i nije bilo mesto”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Đurić je ocenio da je to još jedan dokaz nastojanja Prištine da se Srbija na svaki, pa i na simboličan način istisne sa Kosova i Metohije, iako je utakmica za cilj imala promociju sporta, a ne bilo kakvu političku poruku.

“U proteklom periodu bili smo svedoci da je samovoljom i protivpravnim odlukama Prištine, suprotno svim sporazumima o slobodi kretanja i savremenim civilizacijskim vrednostima, ulazak na Kosovo i Metohiju bio zabranjen i političkim zvaničnicima iz Srbije, a ovo nije ni prvi put da se sportistima onemogućuje dolazak u našu južnu pokrajinu", naveo je Đurić.

U saopštenju, Đurić je naveo da Priština nastojanjem da instalira “gvozdenu zavesu” između centralne Srbije i Kosova, bira put samoizolacije.

“Podsećamo još jednom da je utakmica domaćina Trepče iz Zvečana i beogradske Crvene zvezde trebalo da bude odigrana u skladu sa propozicijama UEFA i FIFA, tako da je Priština danas ovim agresivnim političkim aktom udarila i na temelje evropskog i svetskog sporta i vrednosti mira i saradnje koje on promoviše”, dodao je on.

Đurić je najavio da će o tome potezu Prištine biti obaveštene sve nadležne međunarodne instance.

Ademi: Zvezda nema nikakve veze s Kosovom

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova Adem Ademi izjavio je da je odluka o zabrani odigravanja utakmice između Trepče i Crvene zvezde doneta u skladu sa statutom FSK i statutima UEFA i FIFA koji, kako tvrde, nalažu da organizator utakmica u jednoj državi može biti samo fudbalska federacija te države.

Objašnjavajući odluku o zabrani odigravanja utakmice Kupa Srbije, Ademi je rekao da je Zvezda ekipa Srbije koja “nema nikakve veze s Kosovom“.

“Hteli su da navodno odigraju zvaničnu utakmicu Kupa Srbije sa, rekao bih, fantomskom ekipom Trepčom iz severne Mitrovice, koja nije registrovana u Kosovskoj fudbalskoj federaciji“, naveo je Ademi, a prenosi N1.

Zbog toga je FSK, kako je dodao, reagovao i doneo odluku u skladu sa svojim statutom i statutima UEFA i FIFA koji, tvrdi Ademi, nalažu da organizator utakmica u jednoj državi može da bude samo fudbalska federacija te države.

"Mi smo zatražili od policije i naših institucija da se ne dozvoli održavanje ove utakmice, jer je neprihvatljivo da jedna država organizuje takmičenje u drugoj državi. Tako da su oni danas vraćeni i ja sam zahvalan policiji što su poštovali i sproveli našu odluku“, poručio je Ademi.

Dodao je i da se FSK ne zalaže za zabranu fudbala i podseća da je održavanje humanitarnih i prijateljskih mečeva dozvoljeno za sve zajednice.

Izvor: RTS, Kosovo online, N1