Funkcioner Ministarstva pravde: Trpim pritiske zbog zakona o sprečavanju korupcije, ako se nastave biću uzbunjivač

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić rekao je danas tokom prve javne rasprave o Nacrtu zakonu o sprečavanju korupcije da se taj zakon pisao u atmosferi u kojoj su „politički činioci, pojedinci iz institucija i iz međunarodnih organizacija“ vršili pritiske na Ministarstvo, na njega lično i na njegovu porodicu. Ilić je poručio da će, ukoliko se oni nastave, obavestiti javnost o tome, te da će „to učiniti kao uzbunjivač.

Andrea Oricio, Radomir Ilić i Dragan Sikimić Foto: Ministarstvo pravde

Već mesecima Evropska unija, Grecco i druge nadležne evropske organizacije traže od Srbije da hitno usvoji zakon o sprečavanju korupcije. Danas je održana prva javna rasprava o Nacrtu zakona, na kojoj je državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić na samom početku izneo navode o pritiscima koje trpi.

„Kada kažem pritisci, mislim na političke pritiske i različite druge pritiske, različite vidove neargumentovanog razgovora, nasilja. To rade pojedini politički činioci pojedinci iz institucija i međunarodnih organizacija, koji žele da izguraju određena rešenja u ovom zakonu. Kada kažem pritisci, mislim na pritiske na Ministarstvo pravde, na mene lično, a idu toliko daleko , čak i prema članovima moje porodice. Dužan sam o tome da obavestim javnost“, naveo je Ilić.

On, međutim, nije želeo da otkrije ko vrši te pritiske, već je poručio da na njih ne pristaje.

„Ako se ovakvi pritisci i ubuduće budu dešavali, obavestiću javnost. To ću učiniti kao uzbunjivač, u skladu sa srpskim zakonom o zaštiti uzbunjivača i međunarodnim aktima iz te oblasti. Pojedinci žele da uruše Agenciju za borbu protiv korupcije, a ja im to neću dozvoliti“, rekao je Ilić.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde upoznao je prisutne na okruglom stolu o novinama koje bi mogle da budu deo zakona o sprečavanju korupcije. On je rekao da bi prema novom zakonu direktor trebalo da ima veća ovlašćenja, dok će Odbor Agencije biti drugostepeni organ.

Izbor direktora preko testa

„Odbor će postati ’veće’. Iako je i sada reč o drugostepenom organu, Odbor praktično rukovodi Agencijom i ima ogromna ovlašćenja, dok je direktor izvršni organ. Sada će deo tih ovlašćenja Odbora dobiti direktor“, naveo je Ilić.

On je podsetio da je Odbor Agencije do sada birao direktora i da to nije činio kako treba.

„Protiv prve direktorke se vodi krivični postupak. Utvrđeno je da je izbor druge direktorke Tatjane Babić, koja je izabrana preko noći, bio nezakonit. Za te četiri godine, koliko je bila direktor, svaka odluka je rušiva. Ko će da plati tu odštetu“, naveo je Ilić.

On je rekao da će direktor agencije za sprečavanje korupcije biti biran preko testa, a da će Ministarstvo pravde biti zaduženo za raspisivanje konkursa.

„Ministarstvo će imenovati tehničku komisiju koja će prikupljati dokumentaciju. Oni koji konkurišu polagaće test iz tri dela – znanje o borbi protiv korupcije, test integriteta, a treći deo je program. Znanje o borbi protiv korupcije donosi 50 bodova, integritet 30, a program 20 bodova. Ko osvoji 70 bodova, ide u Skupštinu, koja odlučuje o budućem direktoru“, objasnio je Ilić i dodao da će se na isti način birati i članovi veća.

Uvid u račune funkcionera samo uz saglasnost

On je naveo da je u Nacrtu novog zakona odredba prema kojoj će Agencija imati pravo da na uvid u račune funkcionera, ali uz njihovu saglasnost. Po važećem zakonu saglasnost nije potrebna.

„Ovlastićemo Agenciju da može neposredno da uđe u račune funkcionera, ali dajte mi pravni osnov“, rekao je Ilić.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde dodao je i da postoji inicijativa u radnoj grupi da se smanji broj onih koji su u obavezi da dostavljaju podatke o imovini Agenciji.

„Obavezu da dostave imovinske karte po sadašnjem zakonu ima 35.000 funkcionera i članovi njihovih porodica, što je oko čak 100.000. Ta stavka može da se brani“, naveo je on.

Sikimić: Agenciju dodatno ojačati

Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije, da je njegov zahtev da se ne ide ispod dosadašnjih ovlašćenja Agencije. On je rekao da su tom telu za uspešan rad potrebna veća ovlašćenja, sredstva i ljudi.

„Očekujem dalje poboljšanje efekata rada Agencije. To je i naša obaveza prema međunarodnoj zajednici, s obzirom na to da se Srbija nalazi u procesu ka punoj integraciji ka EU. U poglavlju 23 navodi se da Agenciji treba obezbediti bolje uslove za rad, a možda i veća ovlašćenja. Po preporukama iz skrining izveštaja, Grecca i Akcionog plana za poglavlje 23, Agenciju treba dodatno ojačati“, naveo je Sikimić.

On je rekao da je ove godine budžet Agencije veći za oko 20 miliona dinara, što pokazuje „nameru države da se bori protiv korupcije“.

„Odobrena je i nova sistematizacija, pa ćemo umesto pet, imati 10 sektora, koja treba da obezbedi duplo veći broj zaposlenih“, naveo je Sikimić.

Izvor: Insajder