Generalni inspektor Ministarstva obrane: Vojne službe nisu primenjivale mere prema uredniku Nedeljnika ili Šutanovcu

Odbor za kontrolu službi bezbednosti danas je jednoglasno usvojio Izveštaj Generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane o izvršenom vanrednom nadzoru u Vojnobezbednosnoj agenciji u  kome se navodi da prema bivšem ministru odbrane gospodinu Draganu Šutanovcu i glavnom uredniku Nedeljnika, Veljku Laliću, VBA nije primenjivala posebne postupke i mere kojima bi se mogli prikupiti podaci iz međusobne komunikacije, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Ministarstvo odbrane

Generalni inspektor službi je na zahtev Odbora za kontrolu službi bezbednosti izvršio vanredni nadzor u Vojnobezbednosnoj agenciji nad primenom svih postupaka i mera za prikupljanje tajnih podataka i dokaznih radnji, čijom eventualnom primenom bi se moglo doći do sadržaja komunikacije, navodi se u saopštenju.

„Prilikom ovog nadzora nije ustanovljena nezakonita primena posebnih postupaka i mera, niti bilo kakva zloupotreba u tom smislu, tj. ustanovljeno je da se mere primenjuju isključivo u skladu sa zakonom i o tome na pravilan način vode evidencije“, navodi se sopštenju Odbora.

Službe u službi vlasti

Hitan vanredni nadzor VBA odbor je zahtevao „imajući u vidu da su se u javnosti pojavile insinuacije u kojima je direktno ministar odbrane Republike Srbije optužen za nezakonito ostvarivanje uvida u elektronske komunikacije određenog medija i bivšeg ministra odbrane, koji je indirektno ukazao i na mogućnost da je ovo delo počinjeno preko Vojnobezbednosne agencije“

Redakcija Nedeljnika saopštila je da tekst Dragana Šutanovca, na koji je reagovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, nikada nije objavljen u tom listu, niti bilo gde drugde, već je bio deo elektronske komunikacije sa uredništvom. Nedeljnik je tada zatražio hitne odgovore kako su došli to tog teksta, a Ministarstvo odbrane uputilo je na to uputilo izvinjenje listovima Kurir i Nedeljnik, jer je, kako su istakli, grubom greškom PR službe navedeno da je ministar Aleksandar Vulin reagovao na tekst u Nedeljniku, umesto u Kuriru.

Nedeljnik nije prihvatio ovo izvinjenje i ponovo zatražio odgovore da li je bilo ko koristio resurse tajnih službi kako bi presretao komunikacije.

Pritom su iz redakcije naveli da navodi koje je Vulin komentarisao nisu objavljeni ni u Kuriru, u intervjuu na koji se ministar pozvao.

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da obrazloženje Ministarstva odbrane nije dovoljno i zatražilo da Tužilaštvo utvrdi da li je bilo presretanja komunikacije novinara Nedeljnika. I Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) tražilo je od republičke tužiteljke Zagorke Dolovac da hitno preduzme zakonske radnje i istraži sumnje da su službe bezbednosti prisluškivale komunikacije.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.