Generalni sekretar OEBS-a: Misija ODIHR će u novembru proceniti izborne uslove u Srbiji

Generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger je danas izjavio da postoji prostor da se poboljšaju uslovi za predstojeće izbore u Srbiji i najavio da će u novembru doći misija koja će proceniti te uslove.

Tomas Greminger / Foto: OSCE

Greminger je na konferenciji za medije nakon razgovora s predsednikom i premijerkom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić i predstavnicima civilnog društva rekao da će misija Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava ODIHR proceniti kakva bi misija trebalo da bude poslata za nadgledanje izbornog procesa u Srbiji – puna ili ograničena posmatračka misija i da će odluka o tome biti poznata u decembru.

„U decembru će biti poznata procena misije, a potom će ODIHR doneti odluku. Ako bih morao da spekulišem, očekivao bih  da to bude puna posmatračka misija“, odgovorio je Greminger na novinarsko pitanje.

On nije želeo da, kako je rekao, spekuluše ni o trenutnom stanju izbornih uslova u Srbiji, ali je dodao da nisu ispunjene sve preporuke ODIHR, savetodavne institucije OEBS-a.

„ODIHR je uputio Srbiji 38 preporuka za poboljšanje izbornog procesa, od toga je 17 izuzetno važnih preporuka, nisu sve preporuke ispunjene i ima prostora za poboljšanje“, naveo je generalni sekretar OEBS.

„Bojkot nije dugotrajno održiva mera“

On je rekao da bojkot nije dugotrajno održiva mera, da su demonstracije i drugi oblici vanparlamentarne borbe legitimni u demokratskom društvu, ali da se u jednom trenutku politički procesi moraju vratiti u institucije.

„Nadamo se da će se političke stranke uključiti u dijalog kako bi se obezbedio teren za slobodne i fer izbore u Srbiji“, poručio je Greminger.

On je ocenio da postoji prilika da se poboljšaju uslovi za izbore, da nju treba iskoristiti i dodao da je izbornu reformu moguće sprovesti u narednim nedeljama i mesecima.

„Postoji deo preporuka ODIHR koje treba primeniti. Važna je i veza izbornih reformi sa medijima, potrebno je da medijska strategija bude finalizovana, što bi doprinelo zdravijem medijskom okruženju“, naveo je Greminger.

„Reforme nisu do kraja sprovedene“

Greminger je naveo je da je njegova glavna poruka srpskim vlastima da reforme nisu do kraja sprovedene i da je njihova primena veoma važna.

On je naveo da se zahvalio srpskim vlastima na snažnom doprinosu OEBS-u i na partnerstvu s tom medjunarodnom organizacijom.

„Izrazio sam zahvalnost i na upućivanju osoblja u specijalnu misiju OEBS-a za monitoring u Ukrajini“, dodao je Greminger.

On je rekao da je pohvalio srpsku vladu za napredak koji je postigla u sprovođenju reformi i dodao da je Vučiću rekao da je važno da one budu sprovedene do kraja.

Sa Brnabić je, kako je naveo, razgovarao o dijalogu vlasti i opozicije uoči izbora i o medijskoj strategiji, prema njegovim rečima, ključnoj za obezbeđivanje zdravijeg medijskog okruženja koje garantuje etiku i profesionalizam“.

S potpredsednikom Skupštine Srbije Veroljubom Arsićem Greminger je, kako je rekao, razgovarao o jačanju nadzorne i zakonodavne uloge parlamenta.

Greminger će sutra razgovarati sa liderima opozicije i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Inače, nakon najave predsednika Vučića da će predstavnici Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) doći u Srbiju nekoliko meseci pred izbore kako bi potvrdili da su izborni uslovi fer i pošteni, Insajder je pisao da  je dolazak misije obaveza Srbije u okviru projekta „Podrška izborima na Zapadnom Balkanu“.

Kako su za Insajder rekli u ODIHR-u, predstavnici te organizacije posetili su Srbiju četiri puta od 2017. godine, a srednjoročna procena iz maja ove godine pokazuje da, iako je bilo govora o napretku u pojedinim oblastima od početka sprovođenja projekta, primena značajno zaostaje.

Izvor: Beta