Generalni sekretar UN kritikovao Trampa zbog pretnje vojnom akcijom u Venecueli

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš kritikovao je danas američkog predsednika Donalda Trampa zbog pretnje vojnom akcijom u cilju rešenja političke krize u Venecueli, izrazivši protivljenje stranim intervencijama u Latinskoj Americi.

Antonio Guteres

Gutereš je takodje rekao da se Južna Amerika oslobodila autoritarizma, kao i da je to potrebno očuvati, čime je aludirao na nedavno uspostavljenu Ustavotvornu skupštinu u Venecueli.

Ustavotvorna skupština Venecuele konstituisana je 4. avgusta uprkos oštrim kritikama iz EU, SAD i drugih država, i bojkotu opozicije koja smatra da je ta skupština sredstvo za uvođenje diktature.

Generalni sekretar UN pozvao je Vladu Venecuele i opoziciju u toj zemlji da nastave pregovore, ocenivši da je to jedino rešenje političke situacije.

Podsetimo, SAD su početkom avgusta uvele direktne sankcije protiv predsednika Venecuele Nikolasa Madura ocenjujući da je diktator.

Maduro je tada odbacio američke sankcije, navodeći da neće da "poštuje imperijalističke naredbe".

Venecuelu mesecima potresa politička kriza sa demonstracijama u kojima je od 1. aprila stradalo 125 i povređeno nekoliko hiljada ljudi.

Izvor: Beta