Glumica Milena Radulović dala izjavu Višem javnom tužilaštvu

Glumica Milena Radulović koja je prijavila seksualno nasilje koje je doživela kao maloletnica u školi glume Miroslava Mike Aleksića saslušana je danas u Palati pravde pred Višim javnim tužilaštvom.

Palata pravde / Foto: Srđan Ilić

Tužilaštvo je, kako prenose mediji, izdalo naredbu da svi se svi detalji koji su izrečeni na sudu drže u tajnosti, kako se ne bi dodatno ometala privatnost žrtava.

Takođe, upućen je i apel medijima, da ukoliko žrtve ne žele da otkriju svoj identitet, da se to i poštuje, jer mogućnost da se ostane anoniman može motivisati i druge potencijalne žrtve da se jave, te da se slučaj što brže okonča.

Koliko je zaista žrtava znaće se tek kada predmet do kraja bude oformljen I eventualno podignuta optužnica.

U međuvremenu, Novosti prenose da je od trenutka kada je saopšteno da je on uhapšen zbog sumnje da je silovao i seksualno napastvovao svojih šest učenica, još  devojaka je podnelo prijavu policiji, tvrdeći da su i one bile njegove žrtve. Od njih se, kako pišu Novosti, sada uzimaju izjave koje će biti prosleđene tužilaštvu.

Podsetimo, 17. januara Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su pripadnici MUP-a uhapsili Miroslava Miku Aleksića zbog postojanja osnova sumnje da je u vremenskom periodu od 2012-2020. godine u prostorijama škole glume u Beogradu, čiji je vlasnik, seksualno napastvovao pet svojih učenica, od kojih su dve za vreme izvršenja krivičnog dela bile maloletne.

Saopštenje MUP-a usledilo je dan nakon što je Blic objavio priču da je glumica Milena Radulović je rekla da ju je reditelj više puta silovao.

Prvi put, kako je rekla, početkom novembra 2012. godine kada je ona imala 17 godina, a on 61 godinu.

“Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se”, rekla je Milena Radulović za Blic.

Ona kaže da to nije samo njena priča već da je u pitanju sistem zlostavljanja devojčica koji je, kako tvrdi, Aleksić temeljno gradio decenijama.

Ubrzo nakon svedočenja Milene Radulović, svoju priču o zlostavljanju predstavila je i glumica Beogradskog dramskog pozorišta Iva Ilinčić, koja je takođe policiji prijavila Miku Aleksića.

Kako je rekla, Miroslav Mika Aleksić prvi put ju je zlostavljao kada je imala 17 godina, a onda je usledio period pauze do 18. godine, kada se nasilje, prema njenim rečima, nastavilo.

Podršku glumicama i drugim devojkama koje su slučaj prijavile policiji uputila je i potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, ali i mnoge javne ličnosti. Podršku su pružili i ministri Vlade Srbije, kao i Fakultet dramskih umetnosti.

Pre dva dana, Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana Miroslavu Aleksiću, osumnjičenom za silovanja i nedozvoljene polne radnje, a Aleksić je negirao sve optužbe koje su mu stavljene na teret.

Izvor: Insajder