Godinu dana od izmena Zakona o finansijskoj podršci: Deo trudnica i porodilja i dalje prima minimalne naknade, Vlada najavljuje nove promene

Godinu dana je prošlo od usvajanja Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji je, novim načinom obračunavanja, mesečne naknade pojedinim trudnicama i porodiljama smanjio na samo 1.000 dinara. Ovakav zakon doveo je do niza protesta, a njegove izmene obećavali su mesecima unazad predstavnici vlasti. Zakon, međutim, još nije izmenjen, a eventualne promene Vlada je počela da razmatra tek nedavno.

Protest Mame su zakon / Foto: Insajder

Izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom usvojene su 28. juna, a na snagu su stupile 1. jula 2018. godine.

Iako je Zakon uveo neke pozitivne promene, povećavajući krug žena kojima je obezbeđena pomoć i na one koje su zaposlene na autorskim ugovorima i ugovorima o delu, gotovo od samog početka njegove primene naišao je na kritike civilnog društva.

Većina kritika usmerena je na novi način obračunavanja naknada po kome je sa 12 na 18 povećan broj meseci koje žena mora raditi u kontinuitetu kako bi primila pun iznos svoje plate. Zbog te, kako je navedeno, diskriminatorske odredbe pojedine trudnice i porodilje primaju mesečne nadoknade čak i niže od 1.000 dinara budući da Zakonom nije određen minimalni iznos naknade. 

Šta mame traže?

Zahtevi Inicijative „Mame su zakon” su da se svakoj budućoj majci obezbedi nadoknada ne manja od minimalne zarade, da se broj meseci koji ulaze u obračun nadoknada nakon porođaja smanji sa 18 na 12, da se preduzetnicama ne ukida radni staž tokom odsustva radi nege deteta, da se ne ukidaju neophodne nadoknade roditeljima dece sa invaliditetom, da se poveća maksimalni iznos naknade za majke čija je plata veća od tri republička minimuma, da se ne diskriminišu poljoprivredne osiguranice…

U septembru prošle godine, ministar za rad Zoran Đorđević najavio nove izmene Zakona o finansijskoj podršci. Poruka majkama bila je da je plan da se „greške isprave“ jer, kako je rekao ministar, nije bila namera da se bilo kome ukinu prava.

U oktobru je osnovana Radna grupa čiji je cilj praćenje primene Zakona, a nekoliko meseci kasnije ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović najavila je izmene Zakona u prvom kvartalu 2019. odnosno tokom prolećnog zasedanja Skupštine.

Međutim, to se do danas nije desilo, a tek nedavno je održan prvi zvaničan sastanak resornih ministara, premijerke Ane Brnabić i predstavnika nevladinih organizacija na kome je bilo reči o izmenama. Sastanak je bio zatvoren za javnost.

Predstavnica Inicijative „Mame su zakon” Tatjana Macura za Insajder je rekla da je tada dogovoreno da za mesec dana bude organizovan novi susret, a da u međuvremenu bude urađena finansijska analiza predloga iznetih na sastanku. Dogovoreno je, kako je navela, i da će do narednog sastanka biti izrađen i nacrt izmena Zakona koji bi zatim trebalo da ide u skupštinsku proceduru.

Kako je dodala, do izmena Zakona koje je ministarka Đukić Dejanović, gostujući u Insajder debati, najavila za kraj aprila nije došlo jer, kako je ministarka objasnila na sastanku „Vlada Srbije radi istovremeno na hiljadu različitih stvari“.

U međuvremenu trudnicama i porodiljama se naknade obračunavaju po trenutnom zakonu i po kome neke od njih primaju iznose koji su manji nego što bi bili da do izmena propisa nije došlo.

O potencijalnim merama juče su na sednici Skupštine govorili ministar Đorđević i premijerka Brnabić. Ministar je naveo da je upoznat s „problemima porodilja kojima se ugovori ne produžavaju nakon isteka bolovanja“, ali i podsetio na sastanak premijerke sa NVO.

„I u toj izmeni razmišljamo o merama kako da sprečimo da se takve stvari dešavaju. Ima dosta predloga, ne samo za taj već i druge probleme i vrlo brzo ćemo izaći u javnost i reći šta smo predvideli“, rekao je Đorđević.

Trudnice i porodilje ujedinjeno: „Mame su zakon“

Protiv onoga što nazivaju „diskriminatorskim“ odredbama pobunile su se majke i trudnice na prvom protestu „Mame su zakon“ u septembru prošle godine.

Na njemu su iznete osnovne zamerke na Zakon, a Skupštini je predat predlog izmene i dopune i zahtev da se odmah započne rasprava o izmenama.

Usledili su protesti širom Srbije, a poslednji protest je održan krajem februara u Beogradu.

Na tom protestu predstavnica Incijative Tatjana Macura izjavila je da je predat predlog za ocenu ustavnosti Zakona o finansijskog podršci porodicama sa decom Ustavnom sudu Srbije. Incijativu je potpisao 31 poslanik Narodne skupštine.

Ustavnom sudu su prethodno predata još dva predloga za ocenu ustavnosti, jedan od strane Mreže organizacija za decu Srbije (MODS) i Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije (NORBS) i drugi od strane Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković.

Sud je 24. decembra pokrenuo postupak za utvrđivanje neustavnosti odredbe člana 12, stava 7 Zakona o finansijskoj podršci po kojem roditelji dece s invaliditetom ne mogu primati naknadu za bolovanje zajedno sa naknadom za negu deteta s teškoćama u razvoju, kao što je bila ranija praksa, pošto je jedno pravo roditelja, a drugo pravo deteta.

Međutim, ni po jednoj inicijativi do danas Sud nije doneo odluku.

Na pitanje novinara Insajdera dokle se stiglo sa inicijativama iz Ustavnog suda do objavljivanja teksta nisu odgovorili.

Izvor: Insajder