Godišnjica opsade Sarajeva: 1423 dana pod pretnjom granata i snajpera

Na današnji dan pre 27 godina, počela je opsada Sarajeva, najduža opsada jednog grada od Drugog svetskog rata koja je trajala 1423 dana. Tri i po godine hiljade stanovnika Sarajeva je živelo pod stalnom pretnjom granata i snajpera. Snage bosanskih Srba pucale su na grad sa okolnih brda sa pozicija na kojima su bile od aprila 1992. do povlačenja posle potpisivanja mirovnog sporazuma u Dejtonu krajem 1995. godine.

Opsada Sarajeva / Foto: Srđan Ilić

U opsadi život je izgubilo više od 10 hiljada žrtava. Ubijeno je 1601 dete.

Haški tribunal je zbog opsade osudio Stanislava Galića, Dragomira Miloševića, Momčila Perišića i Radovana Karadžića.

Prema presudi, Karadžić je nadgledao opsadu Sarajeva, dugu više od tri godine, šireći teror u gradu radi postizanja njegovih političkih ciljeva. On je, kako se navodi u presudi, mirovnjake UN učinio taocima i živim štitovima.

Poslednji protest građana Sarajeva na kojima je traženo mirno rešenja tenzija, završen je pogibijom Suade Dilberović i Olge Sučić, koje su ubili snajperisti.

Suada Dilberović poginula je na tadašnjem mostu Vrbanja kad su snajperisti otvorili vatru na narod koji je 5. aprila 1992. tražio od neprijateljskih snaga da uklone barikade i da se povuku.

Na istom mestu ubijena je i Olga Sučić. Suada Dilberović, tada studentkinja pete godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu ubijena je u 24. godini, a u vreme pogibije na tadašnjem mostu Vrbanja službenica Skupštine BiH Olga Sučić imala je 34 godine.

Nekadašnji most Vrbanja danas je poznat kao "Most Suade i Olge". Njima je na most postavljena spomen-ploča, koja je otkrivena 2001.

Imena Suade i Olge upisana su zlatnim slovima, kao i stih: "Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši."

Tog dana zabeležena je i prva razmena vatre u centru grada, a ubrzo je počelo neselektivno granatiranje ulica, stambenih zgrada, policijskih objekata i zgrada u kojima su bile institucije tadašnje RBiH.

Izvor: N1 BiH