Godišnjica stradanja Srba u akciji “Bljesak”

U Gradišci u BiH danas je obeležena 24. godišnjica stradanja Srba u vojnoj akciji “Bljesak” u Hrvatskoj, sprovedenoj na teritoriji zapadne Slavonije, a u kojoj je stradalo 283 Srba, dok se 156 osoba vodi kao nestalo. Vence su na spomen-ploče  srpskim žrtvama položili predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, delegacija Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, te poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Bosanska Gradiska, BIH, 1 Maj 1995 - Srpske izbeglice iz Zapadne Slavonije, tokom operacije "Bljesak". Foto Srđan Ilić

Dodik je nakon pomena izjavio kako su Srbi „najveći stradalnici prošlog veka, a da je akcija hrvatske vojske “Bljesak” bila završna operacija protiv Srba, koji su gotovo očišćeni sa teritorije Hrvatske”.

„Na kraju prošlog veka desilo se stradanje i etničko čišćenje Srba na prostoru Hrvatske i Federacije BiH. Nažalost, ni danas ne prestaje pristisak na život i srpski nacionalni identitet“, rekao je Dodik.

Vence su položili i članovi porodica srpskih žrtava, predstavnici Trećeg (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, Udruženja Srba proteranih iz zapadne Slavonije, Udruženja porodica nestalih i poginulih “Suza”, Boračke organizacije RS i gradske uprave Gradiška.

Na području zapadne Slavonije je do 1995. godine i akcije „Bljesak“, živelo oko 15.000 Srba, a ta oblast bila je pod zaštitom UN.

Prema podacima Inforaciono-dokumentacionog centra Veritas, među 283 poginulih Srba tokom „Bljeska“ bilo je 114 civila, dok je zarobljeno 1.450 vojnika koji su mučeni. Do sada se, prema informacijama Veritasa, na područje Zapadne Slavonije vratilo oko 1.500.

Zbog ratnih zločina počinjenih u akciji “Bljesak” i “Oluja” Tribunal za ratne zločine u Hagu pripremao je optužnicu protiv tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, koji je preminuo 1999.

U aprilu 2001. haški istražitelji saslušali su bivšeg načelnika GS Hrvatske vojske Petra Stipetića, ali je on nakon sprovedene istrage oslobođen sumnji za zločine počinjene tokom akcija Medački džep, Bljesak i Oluja.

Za ubijanje i proterivanje Srba u akciji hrvatskih oružanih snaga “Bljesak” u zapadnoj Slavoniji još niko nije odgovarao, a pred nacionalnim pravosuđima Hrvatske, Srbije i BiH pokrenuto je nekoliko krivičnih postupaka, koji su završeni, ili su još u pretkrivičnoj ili istražnoj fazi.

Izvor: Beta, Insajder