Gojković: Bez hitnog postupka u parlamentu, budžet će biti razmatran kao jedina tačka

Parlament više neće razmatrati zakone po hitnom postupku ukoliko za to ne postoje očigledni razlozi, rekla je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković na sednici Nacionalnog konventa o Evrpskoj uniji. Ona je, komentarišući kritike iz Izveštaja Evropske komisije (EK) u delu koji se odnosi na rad parlamenta, navela i da će budžet, kao najvažniji zakon, biti razmatran samostalno i da će vreme za to predviđeno biti duplo duže. Time je praktično potvrdila najave promena rada parlamenta, o kojima je nekoliko dana pre nje, iako za to nije nadležan, govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Maja Gojković. Foto: Srđan Ilić

Na sedmoj sednici Nacionalnog konventa o EU predsednica Skupštine je izjavila da je definisala smernice i paket mera koji će unaprediti rad parlamenta kako bi naredni Izveštaj EK za Srbiju u tom segmentu bio bolji.

„Parlament tako više neće uzimati u razmatranje zakone po hitnom postupku, kada za to razlozi nisu očigledni, već će ih vraćati Vladi da uspostavi redovan postupak. Budžet, kao ključni zakon u godini biće razmotren samostalno, a predložiću da rasprava o ovom važnom dokumentu umesto pet sati traje duplo duže za poslaničke grupe”, rekla je Gojković.

Kada je reč o nadzornoj funkciji parlamenta, Gojković je ocenila da je u izveštaju EK zanemaren rad odbora koji je, kako je navela, „ostao ispod radara”, i da nije uzeto u obzir da je poslanike koji bojkotuju sednice parlamenta pozvala na razgovor.

„Mislim da je parlament pravo mesto da razgovaramo”, zaključila je Gojković.

Promene u radu parlamenta najavio je i predsednik Vučić pre nekoliko dana gostujući na TV Prva.

„Rekao sam većini naših ministara da više nema zakona po hitnom postupku, samo ako je nešto posebno značajno, kao što su međunarodni sporazumi. Rasprava o budžetu mora da uđe na vreme u Skupštinu, morate da date duplo vreme poslanicima da o njemu razgovaraju. Budžet mora biti jedina tačka dnevnog reda“, rekao je Vučić.

Ovakve najave stigle su svega nedelju dana nakon što je stigao Izveštaj o napretku EK o Srbiji, u kojima se godinama kritikuje donošenje zakona po hitnom postupku u Skupštini Srbije. To znači da se poslanicima predlozi zakona, umesto najmanje 15 dana ranije, dostavljaju svega nekoliko dana pre početka sednice.

Izvor: Beta, Insajder