Gojković: Krizni štab ima i članove i angažovana stručna lica

Krizni štab ima i članove i angažovana stručna lica koja pomažu u borbi protiv kovida, rekao je na današnjoj konferenciji pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. On je tako objasnio nedoumicu do koje je došlo kada je Vlada početkom nedelje objavila spisak članova Kriznog štaba, na kojem nema nekih od imena koja su tako predstavljena javnosti.

Krizni štab za odbranu od koronavirusa Foto: Srđan Ilić

„Krizni štab prema Poslovniku Vlade može da anagažuje različita stručna lica kako bi pomogli u borbi protiv kovida. Ovo što je izašlo danas u medijima – to su izabrani članovi Kriznog štaba, ali postoji i veliki broj angažovanih stručnih lica iz redova ne samo medicinske struke, već i kolega koji se bave naučnim radom, socijalnim pitanjima“, naveo je Gojković.

U dokumentu koji je Vlada objavila navodi se da je pravni osnov za donošenje Zaključka o obrazovanju Kriznog štaba sadržan u Zakonu o Vladi.

„Radi uspešnijeg vršenja svojih nadležnosti, Vlada može, u skladu Zakonom o Vladi, u svim oblastima, pa i u oblasti zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, obrazovati radna tela koja razmatraju pojedina pitanja iz nadležnosti Vlade i koja daju Vladi predloge, mišljenja i stručna obrazloženja. Ta mogućnost precizirana je i u Poslovniku Vlade, pa je u članu 22 predviđeno da Vlada može da obrazuje povremeno radno telo (savet, radnu grupu, ekspertsku grupu itd.) da bi razmatralo pojedina pitanja iz njene nadležnosti i davalo predloge, mišljenja i stručna obrazloženja“, piše u dokumentu Vlade.

Kao korukovodioci Kriznog štaba navedeni su premijerka Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, v.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Članovi Kriznog štaba su , direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović, dečji pulmolog Branislav Nestorović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović, bivši načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti Mijomir Pelemiš, bivši direktor Instituta za javno zdravlje u Nišu Branislav Tiodorović, epidemiolog Predrag Kon, direktorka Službe za mikrobiologiju Kliničkog centra Srbije Snežana Jovanović, prodekanka Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Tanja Jovanović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, brigadni general, načelnik Uprave za obuku i doktrinu Vojske Srbije Željko Petrović, šef kabineta predsednika Vlade Miloš Popović, zamenica generalnog sekretara Vlade Tamara Stojčević, pomoćnik generalnog sekretara Vlade Petar Janjić, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Ministarstvu pravde Dejan Carević, Željko Ćurguz iz Republičkog sekretarijat za zakonodavstvo.

Kao dodatno angažovana stručna lica koja učestvuju u radu Kriznog štaba navedeni su Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktorke Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Darko Bulatović, gradonačelnik Niša, Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarija za KiM, Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Nenad Dolovac iz Ministarstva poljoprivrede, Svetlana Filipović iz Torlaka, Srđa Janković, imunolog, Vesna Mijucić iz Instituta za transfuziju krvi, Mišo Kolarević iz Veterinarskog zavoda Kraljevo, Dragana Despot iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, Miodrag Stojanović, direktor IZJZ Niš, Biljana Zekavica, načelnica socijalne inspekcije pri Ministarstvu i Tatjana Pekmezović, prodekanka Medicinskog fakulteta.

Izvor: Insajder