Golubović: Predsednik ne može da donosi, ali može da saopštava mere nedležnih

Predsednik Republike nije nadležan za proglašenje vanredne situacije ili odlučivanje o uvođenju vanredne situacije, ali može da se obrati građanima i saopšti odluke nadležnih organa, kaže za Insajder Katarina Golubovic iz Jukoma. Tokom jutra tabloidi su objavili da će predsednik Srbije objaviti mere, među kojima bi, kako su naveli, moglo biti i uvođenje policijskog časa, pa čak i zatvaranje glavnog grada. 

Katarina Golubović Foto: Medija centar Beograd

Za ograničenje kretanja, kako je rekla Golubović, nije neophodno uvođenje vanrednog stanja. 

„Ograničenja kretanja naređuje ministar zdravlja u ovom slučaju. Nije neophodna vanredna situacija za ograničenje kretanja, s obzirom na to da je već proglašena epidemija”, kaže Golubović.

Vanredna situacija se može uvesti na različitim nivoima teritorijalne organizacije, u zavisnosti od opasnosti.

„Na teritoriji Grada Beograda, to čini gradonačelnik, na predlog Gradskog štaba za vanredne situacije”, objašnjava Golubović.

Iako se čini drugacije, zakon ne predviđa gradaciju mera i moguće je da i zabrana kretanja bude uvedena pre nekih drugih mera poput ograničenja rada ugostiteljskih objekata.

„Zakonski nije predviđena gradacija mera, postoje različite vrste mera, i one se donose na osnovu predloga stručnih komisija. Sve mere koje predstavljaju ograničenje ljudskih prava ipak, po Ustavu, moraju biti neophodne u demokratskom društvu i srazmerne”, podseća Golubović.

Za eventualno uvođenje vanrednog stanja bilo bi neophodno da ponovo potpis stave predsednik, predsednica Skupštine i premijerka. S obzirom na to da su izbori održani, a da nova Skupština nije konstituisana, niti je izabrana nova Vlada, pitanje je da li bi uopšte bilo zakonito uvođenje vanrednog stanja. Katarina Golubovic smatra da je dosadašnje institucije mogu da odlučuju do izbora novih.

„Mogu i moraju da odlučuju, u pitanjima za koja su nadležni, sve dok se ne formira nova Vlada i Narodna skupština”, smatra Golubović. 

Izvor: Insajder