Goran Peković podneo ostavku u Savetu REM

Član Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Goran Peković podneo je ostavku na to mesto, potvrdila je CINS-u članica REM Olivera Zekić. Profesor Goran Peković, kako prenosi CINS, ostavku je podneo iz ličnih razloga.

Goran Peković

Kako dodaju, s obzirom da njegov broj telefona nije bio dostupan, do izjave Pekovića došli su putem mejla.

„Pritisaka na mene da podnesem ostavku nije bilo, ukoliko zanemarimo one koji svakodnevno, poslednje tri godine, dolaze od strane određenih političkih organizacija i pojedinih eksperata“, odgovorio je Peković.

Da je Peković podneo ostavku, ranije je potvrdila Olivera Zekić navodeći da je on poslao mejl u kojem podnosi ostavku i zahvaljuje se na saradnji. Za sada se ne znaju razlozi za podnošenje ostavke.

Prema njegovoj zvaničnoj biografiji sa sajta REM-a, Goran Peković je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti i šef Katedre za filmsku i televizijsku produkciju. Osnivač je smera Produkcije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, a objavio je više od 30 radova iz oblasti medija i medijskog zakonodavstva.

Za člana Saveta REM-a izabran je 16. decembra 2009. godine kada je bio predlog Međunarodnog udruženja propagandista. Nakon isteka prvog mandata 2015. godine, Peković ponovo postaje kandidat za člana REM-a, ali njegov reizbor tada prate brojne kontroverze. Njega su najpre predložile sportske organizacije, ali nije uspeo da bude jedan od dva kandidata koji će biti predloženi Skupštini za izbor. Zato ga je kasnije predložilo udruženje radio stanica RAB i on je 2016. ponovo izabran, ovog puta kao kandidat udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara Srbije, piše CINS.

Podsetimo, Savet REM-a je godinama radio u krnjem sastavu, a smena svih članova REM-a jedan je do glavnih zahteva opozicije okupljene oko Saveza za Srbiju. Ovaj zahtev predstavnici vlasti odbacili su kao „neosnovan“ uz tvrdnje da se ovo telo po zakonu i bira i razrešava, ali i da su saglasni da se izaberu tri člana koja nedostaju da bi Savet REM-a bio potpun.

Nakon što su se u dijalog vlasti i opozicije uključili kao posrednici evroparlamentarci , dogovoreno je da, osim dopunjavanja sastava REM nedostajućim članovima, u ovom telu budu zamenjena i još dva člana.

Krajem decembra, poslanici Skupštine Srbije izglasali su tri nova člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije – i to Juditu Popović - na predlog nadležnog skupštinskog odbora, Zorana Simjanovića - na predlog Udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i Udruženja kompozitora i Aleksandra Vitkovića - na predlog Nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Jedina mogućnost da u Savet REM budu izabrana i dodatna dva člana bila je da neko od sadašnjih članova podnese ostavku, ali je postavljano i pitanje kako će to biti učinjeno, budući da se radi o nezavisnom telu.

O načinu izbora članova REM i izbornim uslovima u Insajder debati krajem godine govorili su šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, predsednik Nove stranke Zoran Živković i direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević.

Izvor: CINS, Insajder