Gordana Čomić (DS) prekinula bojkot sednica Skupštine

Poslanici Skupštine Srbije započeli su vanrednu sednicu parlamenta na čijem dnevnom redu su i dva izborna zakona, odnosno smanjenje cenzusa za ulazak u parlament na tri odsto. Kao predlagač dva zakona, sednici Skupštine danas prisustvuje i poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić, što je prvi put da neki poslanik te stranke učestvuje u radu Skupštine od kad je DS proglasila bojkot. Čomić je u Skupštini navela da je između politike Demokratske stranke da se bori za prava žena, i odluke stranke da bojkotuje rad parlamenta jer smatra da se „nema sa kim razgovarati“ nije imala dilemu da izabere ovo prvo. Njeno pojavljivanje u Skupštini, predsednik DS Zoran Lutovac nije želeo da komentariše.

Gordana Čomić u Skupštini Srbije Foto: Srđan Ilić

Gordana Čomić je u svojim predlozima zakonskih izmena predložila izbornu kvotu za manje zastupljen pol od 40 odsto, dok su u svojim predlozima  izmena zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima 103 poslanika Srpske napredne strane tražili, između ostalog, smanjenje izbornog praga za ulazak u parlament. O svim ovim predlozima raspravlja se objedinjeno.

Čomić je obrazložila svoj predlog rekavši da nakon sledećih izbora na svim izbornim listama i svuda gde se odlučuje, bude 40 odsto manje zastupljenog pola, rekavši da bi prirodna kvota bila 50 odsto, ali da društvo nameće drugačije norme.

Vučić: Skupštinska većina prihvatiće predlog Gordane Čomić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će većina u Skupštini Srbije prihvatiti predlog poslanice Demokratske stranke Gordane Čomić da na svakoj izbornoj listi mora biti zastupljeno bar 40 odsto žena.

On je ocenio da će usvajanjem tog predloga, Skupština Srbije biti među prvih pet parlamenata u Evropi po broju žena.

„Prihvatićemo kao većina u Skupštini da to bude zakonska obaveza. To će doprineti dodatnoj stabilizaciji političkih prilika u Srbiji jer su žene hladnokrvnije i uvek više brinu o budućnosti nego o prošlosti”, rekao je Vučić novinarima posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem.

Podsetimo, krajem januara 2019. godine Predsedništvo DS je odlučilo da bojkotuje rad Skupštine Srbije, a uz to je odlučeno da poslanici ove stranke napuste i Skupštinu Vojvodine, Beograda, kao i „sve gradske i lokalne skupštine u kojima se ne poštuju elementarni demokratski princip i procedure”, čime su, kako su rekli, podržali sporazum sa narodom, čiji je sastavni deo napuštanje parlamenata.

Nakon što su pojedini poslanici DS u junu 2019. godine, ipak prisustvovali sednicama odbora u Skupštini Srbije Predsedništvo te stranke 25. juna donelo je odluku da u skladu sa članom 5. Sporazuma sa narodom koja je precizirala šta sve znači bojkotovanje parlamenta. U toj odluci navedeno je da poslanici neće prisustvovati sednicama skupštine, sednicama odbora i skupštinskih tela, kao i da neće podnositi predloge zakona, amandmana i drugih akat, predloga za javno slušanje, i neće učestvovati u postavljanju poslaničkih pitanja.  Gordana Čomić je, inače, članica predsedništva Demokratske stranke.

U julu, Izvršni odbor Demokratske strane kaznio je dvojicu svojih članova, pokrajinskog poslanika Nenada Borovića i njegovog kolegu u Skupštini opštine Ruma Gorana Savatića, isključenjem iz stranke zbog prisustva sednicama pokrajinskog i lokalnog parlamenta. U Izvršnom odboru su tom priliko rekli da je razlog nepoštovanje odluka Predsedništva stranke, dok je Borović u tome video politički progon neistomišljenika.

Izvor: Beta, N1, Insajder