Goša ponovo počinje da radi?

Predstavnik ŽOS Trnava za istočnu Evropu Zoran Terzić obećao je radnicima fabrike šinskih vozila „Goša“ isplatu svih dugovanja u narednih 16 meseci, kaže za Insajder.net predsednik štrajkačkog odbora u Goši Milan Vujičić.

Goša

Prema njegovim rečima, danas su s radnicima Goše razgovarali predstavnici Vlade, Železnica Srbije i Zoran Terzić u ime slovačke firme ŽOS Trnava, koja je bivši vlasnik Goše.

„Terzić je obećao uplatu od 90.000 dinara svim radnicima. Sutra ili u petak 65.000, a u narednih sedam dana još po 25.000. Takođe, dogovor je da nam ostala dugovanja isplate u ratama u narednih 16 meseci“, kaže Vujičić za Insajder.net.

Ostaje nejasno zbog čega predstavnici ŽOS Trnave pregovaraju s radnicima Goše kada više nisu vlasnici firme.

Na pitanje novinara Insajdera da li dolazak predstavnika ŽOS Trnave, koja je bivši vlasnik, znači da ta firma stoji iza kompanije Lisnart Holdings sa Kipra, koja je zvanično kupila Gošu pre mesec i po dana, Vujičić odgovara da je to „očigledno“.

„Mi smo to od početka tvrdili“, kaže Vujičić za Insajder.

Ipak, generalni direktor Goše Milutin Šćepanović, koji je na tu funkciju postavljen pre 20 dana, tvrdi da je Lisnart Holdings vlasnik fabrike šinskih vozila i da ne zna zbog čega stari vlasnici pregovaraju s radnicima.

„Stvarno ne znam, ni ja nisam siguran šta se tu dešava. Oni verovatno imaju nekakav dogovor s Vladom oko reprograma dugova“, rekao je Šćepanović, koji je odbio da nam dostavi kontakt Lisnart Holdings Limiteda, tvrdeći da „nema ovlašćenja“ za tako nešto.

Štrajk se prekida tek kad legnu pare

Goša ima već ugovorene poslove koji su zbog štrajka na čekanju, međutim, predsednik štrajkačkog odbora Milan Vujičić tvrdi da radnici neće početi rad sve dok im ne bude uplaćeno obećanih 90.000 dinara.

„Ako uplate spremni smo da prekinemo štrajk“, kaže Vujičić za Insajder.

Podsetimo, više od 300 radnika je već tri nedelje u štrajku zbog toga što tri godine ne primaju redovne plate, ne uplaćuju im se doprinosi, niti overavaju zdravstvene knjižice. Istovremeno, račun firme je od 2014. u blokadi zbog dugova prema državi i dobavljačima. Ukupan dug samo prema radnicima je 1,8 miliona evra.

Situacija se dodatno zakomplikovala jer je Goša 3. aprila dobila nove vlasnike. Slovačka ŽOS Trnava, koja je kupila Gošu 2007, prodala je firmu za 4,2 miliona evra kompaniji Lisnart Holdings Limited sa Kipra, čiji su vlasnici takođe poreklom iz Slovačke.

U Goši predstavnike firme iz Nikozije još niko nije ni video ni čuo, a radnici su za promenu vlasništva saznali tek pretragom registra privrednih društava.