Goša se prodaje u decembru, početna cena 2,8 miliona evra

Fabrika šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke u stečaju biće ponuđena na prodaju javnim nadmetanjem zainteresovanim kupcima 21. decembra, potvrdio je za Insajder stečajni upravnik Aca Mitić. Početna cena je 2,8 miliona evra, što je 50 odsto od procenjene vrednosti Goše koju je radila požarevačka firma YU-Miland, a zainteresovani kupac, da bi učestvovao u javnom nadmetanju, bi trebalo da uplati oko 1,3 miliona evra depozita na račun Goše ili da ima prvoklasnu bankarsku garanciju naplativu na prvi poziv.

Fabrika šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke

“Procena je urađena, mi ne možemo precenjivati Gošu više nego što je realno. Uostalom, kada se pojave zainteresovani kupci videćemo koja je prava cena Goše. Finansijski kriterijumi za učešće u javnom nadmetanju su dovoljno visoki, tako da se nadam da će samo ozbiljni ponuđači da se jave”, kaže Mitić za Insajder.

Međutim, s obzirom na to da dug Goše iznosi 25 miliona evra, a da je početna vrednost fabrike bar devet puta manja, postavlja se pitanje da li će uopšte ostati novca za radnike i državu kojima se duguje ukupno oko sedam miliona evra.

Posebno kada se uzme u obzir da je najveći poverilac bivši vlasnik, slovačka firma ŽOS, odnosno formalno kiparski Lisnart holding koji je od ŽOS-a otkupio fabriku u martu 2017, nakon samoubistva jednog radnika. ŽOS-u, odnosno Lisnartu koja je prema istraživanju Insajdera s njom povezana firma, duguje se čak 14 miliona evra, iako su oni fabriku ostavili u dugovima.

Međutim, istraživanje Insajdera pokazalo je da dok država svoja potraživanja ni na koji način nije obezbedila, slovačka firma je u potpunosti sva sredstva obezbedila stavljajući hipoteku na imovinu i zaloge na opremu fabrike Goša, pa čak i kasetofon fabrike čija je vrednost procenjena na 900 dinara.

Jedina šansa da radnicima bude isplaćen makar deo zaostalih zarada, jeste da se Lisnartu ospore potraživanja što je stečajni upravnik i učinio 26. septembra ove godine i najavio parnični postupak.

On je pred Privrednim sudom u Požarevcu potraživanja osporio zbog toga što je ŽOS, kao vlasnik Goše, upisao hipoteke i zaloge na imovini u trenutku kada je račun Goše bio u blokadi, čime je sebe svesno stavio u privilegovan položaj i oštetio ostale poverioce. Kao drugi razlog je naveo i to što Lisnart svoja potraživanja nije upisao u odgovarajuće registre nakon preuzimanje Goše od ŽOS-a.

„Nadam se da ćemo uspeti da osporimo potraživanja, jer mislimo da je zakon na našoj strani. Nadam se samo da se sud neće koristiti time da zahtevajući poštovanje zakona teramo investitore“, rekao je za Insajder ranije stečajni upravnik Aca Mitić.

Nedostatak kontrole doveo do štete za budžet i radnike

Svi događaji u fabrici šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke - od privatizacije 2007. do danas - pokazali su, prema istraživanju Insajdera, da radnici nisu morali da ostanu bez zarada, a država bez više od četiri miliona evra poreza, samo da su predstavnici nadležnih institucija radili svoj posao.

Fabrika Goša prodata je 2007. slovačkoj fabrici ŽOS Trnava čiji je većinski vlasnik biznismen iz slovačke Vladimir Por. Te godine Goša postaje „Izvoznik godine“, a 2008. prihodi od prodaje iznose 36 miliona evra, što je četiri puta više nego što je to bilo godinu dana ranije.

Međutim, slika savršenog poslovanja i uspešnog izvoza počela je da se urušava već 2009, a svaka naredna godina za Gošu je bila sve teža. Prema istraživanju Insajdera, vlasnik Vladimir Poor je Gošu godinama zaduživao, pritom je učinivši potpuno zavisnom od mnogobrojnih firmi u njegovom vlasništvu.

Firme u vlasništvu slovačkog biznismena u poslovima koje je radila Goša, javljale su se i kao dobavljači materijala potrebnog za izradu vagona, ali i kao posrednici u poslovima Goše sa drugim kompanijama. Praktično, ŽOS je Gošu koristio kao svog podizvođača za poslove koje slovačka firma nije stizala da završi, dok je Gošine radnike koristio kao jeftinu radnu snagu.

Sve to je uticalo da Goša sve više duguje, a sve manje zarađuje. Zbog toga, kako je pokazalo istraživanje Insajdera, slovački vlasnik još 2013. godine, nakon prve blokade računa, donosi odluku da se izvuče iz Goše, potpisavši Sporazum sa Gošom o priznanju i otpisu dugova.

Ovim sporazumom utvrđeno je da Goša svojim vlasnicima fabrici ŽOS iz Slovačke u tom trenutku, u januaru 2013, duguje 10,5 miliona evra koje je trebalo da otplati u 11 rata do kraja 2014.

Istovremeno, dok je Goša u blokadi, slovački vlasnici odlučuju da obezbede svoja potraživanja i 2014. stavljaju hipoteku na skoro svu imovinu Goše i zaloge na opremu.

Pod zalogom kasetofon od 900 dinara, makaze, pumpe, testere..

Prema dokumentaciji do koje su došli novinari Insajdera, na spisku imovine koju je slovački vlasnik praktično zalogom preuzeo nalazi se čak i audio kasetofon procenjene vrednosti 900 dinara. Osim audio kasetofona, što je pokazatelj da je stavljena zaloga bukvalno na sve, na spisku ostale imovine koja je pod zalogom vlasnika iz Slovačke, odnosno sa Kipra, jeste i upravna zgrada, Muzej “Goša”i praktično svi objekti, kao što je na primer nadstrešnica za koju se navodi da je srušena.

Iste 2014. Goša prestaje da isplaćuje zarade radnicima, a državi poreze i doprinose, a rezultat svega toga je da je dug Goše u novembru 2017, kada je proglašen stečaj, prema radnicima i državi iznosio skoro sedam miliona evra.

Međutim, s obzirom na to da ŽOS, a sada Lisnart Holding koji je 2017. kupio Gošu, ima zaloge na čitavoj imovini zbog čega je obezbeđeni poverilac, država i radnici trenutno nemaju gotovo nikakve šanse da naplate svoja potraživanja.

Upravo zbog ovakvog manevra vlasnika koji je stavio zaloge na svu imovinu Goše, Poreska uprava kasnije nije mogla da izvrši prinudnu naplatu poreza

O tome kako je Goša uništena zbog nemara države i poslovnih akrobacija slovačke ŽOS Trnave, gledajte u emisiji Insajdera „Država protiv radnika“.