Građani zaduženi u „švajcarcima“ stupili u štrajk glađu (VIDEO)

Građani zaduženi u švajcarskim francima započeli su danas štrajk glađu ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda i navode da neće odustati dokle god država ne ponudi rešenje za njihove probleme. Štrajk glađu je, kako kažu, jedino što im je preostalo jer država uporno ignoriše njihove zahteve.

Protest građana zaduženih u švajcarcima / Foto: Insajder

Građani zaduženi u švajcarcima juče su započeli protest ispred Vlade Srbije i Vrhovnog kasacionog suda. Pošto do danas niko nije odgovorio na njihove zahteve, deo njih je odlučio otpočne štrajk glađu. Među njima je i Ivica Stojanović. On je u izjavi za Insajder rekao da im je prošle godine dato obećanje da će se dobiti rešenje za njihov problem, ali da ono do danas nije realizovano.

“Ja sam se našao u situaciji da za dlaku odložim da se nađemo na ulici nas petoro. 35.000 dinara mi je bila rata na početku, a kada je švajcarski franak otišao nebu pod oblake 115.000. To je bilo kupim jedan stan, a banci plaćam tri”, rekao je Stojanović.

Rata za kredit je na isti način porasla i Miladinu Mariću.

“Prva mi je rata bila 45.000 dinara, a sad je 110.000, šeta kao i evro. Mi ratu koju sada plaćamo ne možemo da zaradimo pošto su nam plate 60.000 dinara, pa sad vi vidite od čega živimo”, rekao je Miladin Marić.

On je dodao da građani “samo traže da se radi po zakonu”.

 “Mi ovde ostajemo dokle god Vrhovni kasacioni sud ne da uputstvo svim nižim sudovima da rade brzo i po zakonu”, rekao je Marić u izjavi za Insajder.

Predstavnici udruženja CHF Srbija su juče Vladi Srbije predali zahteve za donošenje zakona o dinarizaciji svih kredita i zakona o zabrani prinudne prodaje jedine nekretnine, uz predlog tekstova tih zakona. Tom prilikom, advokat Jelena Pavlović rekla je da će protest trajati bez prekida i razilaženja sve dok Vrhovni kasacioni sud ne donese jasan pravni stav o spornim kreditima, kao što je to učinio po pitanju troškova obrade kredita.

Građanima koji su pre nešto više od decenije uzeli kredite u švajcarskoj valuti, najčešće za kupovinu stana, mesečna rata porasla je i troduplo, jer je franak od 2007. godine do danas sa 48 dinara porastao na oko 104 dinara.

Oko 20.000 građana je zaduženo uglavnom stambenim kreditima u švajcarskoj valuti.

Izvor: Insajder, N1