Građani zaduženi u švajcarskim francima obustavili protest do utorka

Građani zaduženi kreditima u švajcarskim francima obustavili su danas protest ispred Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu, posle posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i najavili da će se u utorak, 2. aprila ponovo okupiti ispred tog suda od koge traže da zauzme jasan stav o kreditima indeksiranim u francima. Vučić je danas zamolio građane da se raziđu kućama i vrate u petak u slučaju da ne budu zadovoljni reagovanjem države.

Građani su se razišli ispred Vrhovnog kasacionog suda posle posete Vučića Foto: Insajder

Protest ispred Vrhovnog kasacionog suda počeo je pre sedam dana, a ogranizovalo ga je Udruženje građana zaduženih u francima CHF Srbija. Kasacioni sud je u nekoliko slučajeva dosad donosio kontradiktorne presude povodom tužbi građana koji su zaduženi u švajcarskoj valutu, pa je jedan od zahteva članova CHF Srbija da taj sud donese jasan stav po kojem će postupati sudovi.

Zahtevi su i da Vlada Srbije donose zakon o dinarizaciji svih kredita i zakon o zabrani prinudne prodaje jedine nekretnine.

Sonja Vujanović iz Udruženja CHF Srbije je rekla da su građani koji su protestovali ispred Vrhovnog kasacionog suda bili iznenađeni današnjom posetom predsednika Srbije koji im je obećao pomoć, ali da neće da odustanu od zbog zahteva.

“Videćemo 2. aprila kakav će biti stav Vrhovnog kasacionog suda pa ćemo na osnovu toga odlučiti da li ćemo nastaviti proteste”, kazala je ona.

Vučić je građane koji su protestovali ispred Suda danas pozvao da obustave protest i obećao da će država, u dogovoru sa bankama, predložiti rešenje kako da im se pomogne da lakše otplaćuju pozajmicu. On ime je rekao im da je on spreman da se sa njima sastane i da se to zajednički reši, kao i da uvek mogu da se vrate u sledeći petak ako ne budu zadovoljni reagovanjem države.

Predsednik Srbije je rekao da su predstavnici države spremni da razgovaraju kako bi rešili njihov problem odnosno kako bi kredite mogli da indeksiraju u evrima. On je naveo da bi to državu koštalo oko 120 miliona evra. U slučaju da Vrhovni kasacioni sud donese odluku u korist građana koji protestuju, predsednik je dodao da će predložiti da banke plate 60 do 70 odsto te sume, odnosno između 85 i 95 miliona evra. 

Trenutno je oko 16.800 građana zaduženo u francima, a njihov dug prema bankama je značajno uvećan zbog jačanja švajcarske valute. Oni koji su pre nešto više od decenije uzeli kredite u švajcarskoj valuti, najčešće za kupovinu stana, mesečna rata porasla je i troduplo, jer je franak od 2007. godine do danas sa 48 dinara porastao na oko 104 dinara.

Izvor: Beta, Insajder