Gradonačelnik Zrenjanina: Pijaća voda do kraja meseca, neće biti dodatnih rokova

Zrenjaninci će zdravu pijaću vodu imati do kraja ovog meseca, rekao je danas gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, pozivajući se na uveravanja investora koji je izgradio fabriku za prečišćavanje vode. U tom gradu je 15 godina zabranjena upotreba vode iz gradskog vodovoda za piće zbog nedozvoljene količine arsena.

Fabrika vode Zrenjanin

Konzorcijum privatnih firmi koji čini firma Sinerteh i srpski ogranci italijanske kompanije Zilio izgradio je fabriku za prečišćavanje vode, a postrojenje je krajem marta dobilo sanitarnu saglasnost za rad. Nekoliko dana kasnije obustavljen je rad zbog mehaničkog zagađenja vode, odnosno kamenčića, šljunka i drugih naslaga u njoj koja su, kako je pojašnjeno, pretila da trajno oštete opremu.

Prvobitni rok za puštanje pijaće vode je bio 15. jun, a prema rečima gradnačelnika, taj rok je probijen „zbog kašnjenja isporuke delova za taj uređaj iz Izraela i Nemačke“. Napomenuo je i da dodatnih rokova neće biti.

"To neće uticati da se probije ovaj rok do kraja meseca i verujem da će brzo nakon puštanja vode iz tog prečistača voda biti u svim delovima u roku od 48 sati, biće merenja, i nadam se da će konačno biti ukinuta zabrana upotrebe vode za piće", poručio je Janjić.

Napomenuo je i da dodatnih rokova neće biti.

Istakao je i da je isprana vodovodna mreža i da su sanirani neki njeni delovi, kao i da je u planu zamena cevi u predgrađima.

Posao dodeljen nezakonito, pa promenjen zakon

Konzorcijum je fabriku sagradio još u avgustu 2017. sopstvenim sredstvima, kako je i predviđeno ugovorom. Postrojenja su dobila građevinsku dozvolu, prošla tehnički pregled i odobren joj je probni rad.

Osim tehničkih prepreka za rad postrojenja postojale su i zakonske prepreke. Naime, ispostavilo se da po Zakonu o komunalnim delatnostima privatna kompanija ne može da se bavi uslugom prečišćavanja vode.

Problem je prevaziđen tako što je Skupština Srbije 7. decembra 2018. promenila Zakon o komunalnim delatnostima čime su i privatnici dobili pravo da, uz saglasnost osnivača javnog preduzeća, obavljaju komunalne delatnosti.

Grad je 2014. potpisao nezakonit ugovor, a za ceo posao garantovala je Vlada Srbije tada na čelu s sadašnjim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Ko je za ovaj „propust“ odgovoran, za sada nije poznato.

Prema podacima Inicijative „Zajedno za vodu“, građani Zrenjanina za kupovinu flaširane vode dnevno troše 20.000 evra, a za prethodnih 15 godina, koliko je voda iz gradskog vodovoda zabranjena za piće, potrošili su sto miliona evra samo za te potrebe. Zbog cele situacije Zrenjaninci su nedavno protestovali.

Vlasnik Sinerteha Nenad Obradović pre nekoliko meseci je izjavio da konzorcijum svaki dan gubi 2.000 evra zbog toga što postrojenje u koje je, prema njegovim rečima, uloženo više od osam miliona evra, još nije započelo sa radom. Obradović je za Insajder ranije rekao da još nije napravljena potpuna procena gubitaka, kao i da će se sa gradom praviti dogovor oko isplate gubitaka.

Izvor: Insajder