Gradsko veće: Tenis dobija na korišćenje oko 2,5 hiljade hektara zemljišta u Zrenjaninu

Nemačka kompanija "Tenis" i još dve firme dobiće na korišćenje na 30 godina poljoprivredno zemljište u Zrenjaninu, jer su ispunile sve uslove za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, rečeno je danas na sednici Gradskog veća u Zrenjaninu.

Gradsko veće Zrenjanin

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ranije je potvrdio da je nemačkoj kompaniji za proizvodnju mesa Tenis, osim u Zrenjaninu, odobren i projekat u Kikindi, kao i da će treći potencijalni projekat biti u opštini Sečanj.

Prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, Komisija Ministarstva poljoprivrede odobrava investicione planove, odnosno dugoročni zakup zemljišta na ime ulaganja u prehrambeno-prerađivačku proizvodnju ali je neophodno da tu odluku verifikuje lokalna samouprava. 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je tokom leta da će nemačka kompanija Tenis u novembru ove godine početi da gradi farme svinja i klanicu u Srbiji.

Predstavnici Vlade Srbije i Tenisa potpisali su još početkom 2015. u Beogradu Memorandum o razumevanju. Analiza Insajdera pokazala je da uslovi zakupa za investitore koje je Ministarstvo propisalo odgovaraju ranije objavljenim zahtevima nemačke kompanije.

Mnoga udruženja poljoprivrednika kritikovala su mogući dolazak nemačke firme, tvrdeći da bi ona monopolizovala srpsko tržište, zbog čega bi mali i srednji poljoprivrednici i uzgajivači svinja ostali bez posla.

Gradsko veće u Zrenjaninu danas je saopštilo da su ''Farmer 023 V&M'' Zrenjanin, ''Tenis Invest'' Beograd i ''Fud Planet'' Zrenjanin, tri od 15 investitora koja su ispunila sve uslove iz poziva Ministarstva poljoprivrede za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u Zrenjaninu.  

Gradsko veće je na sednici usvojilo Predlog odluke o pravu prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, koja se odnosi na ta tri investitora.

Član Veća Stojan Kralj rekao je da će "Tenis" dobiti 2.431 hektar zemljišta, koje će početi da koristi 2019. godine, a da planiraju investiciju vrednu 21 milion evra.

"Komisija Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Srbije zasedala je u ponedeljak, Tenis invest je pomerio rokove za započinjanje radova i oni ulaze u posed od agroekonomske 2019/2020. godine, a do tada će se zemljište davati u zakup po redovnoj proseduri", rekao je Kralj.

On je naveo da je investitoru ''Food Planet'' odobrena investicija od 4,5 miliona evra, a reč je o izgradnji postrojenja za preradu soje u proteine. Njima je zu zakup dato 900 hektara zemljišta i u narednih godinu dana zaposliće oko 30 radnika na teritoriji grada.

Kralj je rekao i da će ''Farmer 023 V&M'' dobiti 67 hektara zemljišta za koje će zakupninu plaćati oko 250 evra godišnje. Kako je dodao, investicija te kompanije vredna je pola miliona evra i njime je planirana izgradnja objekta za stočarsku proizvodnju.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je predsedavao sednicom Gradskog veća, zatražio je od predsednika Skupštine grada Zrenjanina da za sutra zakaže skupštinsku sednicu na kojoj će se ovi predlozi naći na dnevnom redu.

Vlasnik jedne od firmi kojoj je odobren zakup, odbornik u Skupštini Zrenjanina 

Prema podacima sa Agencije za provredne registre, firma ''Farmer 023 V&M“ kojoj će biti odobren tridesetogodišnji zakup državnog poljoprivrednog zemljišta osnovana je krajem prošle godine, odnosno manje od tri meseca pre objavljivanja Javnog poziva o uslovima za ostvarivanje prava prvenstva zakupa na osnovu investicija.

Suvlasnik kompanije je Željko Malušić koji je istovremeno odbornik vladajuće koalicije  "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje". Malušić je inače predsednik GO SPS u Zrenjaninu.

Prema propisanim uslovima minimum za investiranje je pola miliona evra a upravo toliko iznosi i investicija firme ''Farmer 023 V&M“ . Na ime te investicije oni će u zakup dobiti 67 hektara državnog zemljišta. 

Izvor: Beta, Insajder

 

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.