Grčki ministar odbrane podneo ostavku, neizvesna sudbina sporazuma s Makedonijom

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos podneo je ostavku nezadovoljan Prespanskim sporazumom kojim je okončan spor oko imena Makedonije, javlja "Rojters". Grčki premijer Aleksis Cipras zatražio je da grčki parlament glasa o poverenju vladi. Panos Kamenos, tačnije njegova stranka Nezavisnih Grka (ANEL), koalicioni je partner Sirize premijera Aleksisa Ciprasa, a najavio je da će sa njim vladajuću koaliciju napustiti još šest članova njegove stranke.

Grčka zastava

Spor o imenu Makedonije mi ne dozvoljava da ne žrtvujem ministarsku fotelju", poručio je Kamenos.

Kamenos je na konferenciji za novinare najavio da poslanici njegove stranke neće podržati vladu na čelu sa Ciprasom.

"Glasanje o podršci vladi bi bilo jednako kao i podrška Prespanskom sporazumu", rekao je Kamenos i istakao da nijedno rešenje u kome se koristi termin Makedonija nije prihvatljivo.

Zamenik ministra iz Nezavisnih Grka i dalje podržava Ciprasa

Uprkos tvrdnjama lidera Nezavisnih Grka Panosa Kamenosa da poslanici te stranke neće glasati za Prespanski sporazum, njegov stranački kolega i zamenik šefa diplomatije Grčke Terens Kvik nagoveštava da će nastaviti da podržava vladu do kraja mandata, čak u slučaju izlaska njegove stranke iz vlade.

"Kao što sam rekao na burnom savetu ministara – kao zamenik ministra spoljnih poslova sledim politiku koju odlučuju premijer, ministar spoljnih poslova i vlada, koju ću podržavati do poslednjeg dana njenog mandata po ustavu i neću se povući i omogućiti da se vrate oni koji su opljačkali Grčku. Isto važi i sada", napisao je Kvik na Tviteru.

Ukazao je da će svako ko "trguje svojim glasom zarad pozicije vlasti" biti izbačen iz ANEL-a.

Makedonsko Sobranje usvojilo je u petak uveče, dvotrećinskom većinom, ustavne izmene kojima se ime države menja u Severna Makedonija i potvrđuje makedonski identitet. Sporazum može da stupi na snagu kada ga ratifikuje i grčki parlament.

Posle izlaska iz Vlade partije Nezavisnih Grka, ratifikacija ovog sporazuma postaje neizvesna. Posle glasanja o poverenju Ciprasovoj Vladi, Grčka takođe, treba da verifikuje sporazum kojim se ime Makedonije menja u Republika Severna Makedonija, a koji su dve zemlje potpisale u junu 2018.

Cipras: Novi ministar Evangelos Apostolakis

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da je prihvatio ostavku Kamenosa i najavio je da će novi ministar biti načelnik Generalštaba grčke vojske admiral Evangelos Apostolakis.

Cipras se, u obraćanju medijima nakon sastanka, zahvalio Kamenosu na "nezamenljivom" doprinosu i rekao da je njihova saradnja uspela da izvuče Grčku iz memorandumskih programa, istovremeno podržavajući slabije članove društva i otvarajući put borbi protiv korupcije.

"Četiri godine smo imali fer partnerstvo iako smo došli iz različitih političkih porodica", istakao je Cipras. 

Cipras je već obavestio predsednika grčkog parlamenta da je pokrenut postupak za izglasavanje poverenja vladi.

List Katimerini preneo je predlog predsedavajućeg grčkog parlamenta Nikosa Vucisa da debata o poverenju Ciprasovoj vladi započne u utorak ujutru, a da glasanje usledi u sredu uveče.

Rojters podseća da Ciprasova ultralevičarska stranka Siriza ima 145 svojih poslanika i podršku još jednog nezavisnog poslanika u parlamentu koji ima 300 poslaničkih mesta.

Prema poslednjim anketama, Siriza zaostaje od osam do 12 procenata iza glavne konzerbativne stranke Nova demokratija, koja se protivi Prespanskom sporazumu sa Skopljem oko naziva Republike Severne Makedonije.

Izvor: RTS, N1